Zzp’er met kinderopvangtoeslag? Zo schat je je inkomen goed in

Redactie
Door Redactie 18 januari 2022

Hoeveel kinderopvangtoeslag je als ouders in 2022 krijgt, hangt onder meer af van hoeveel je verwacht te verdienen. Wanneer je zzp’er bent is dit veel lastiger in te schatten dan wanneer je een vast inkomen hebt. Met deze tips zorg je er als ondernemer of zzp’er voor dat jouw kinderopvangtoeslag het hele jaar door met een goed ingeschat inkomen berekend wordt. Zo verklein je de kans dat je te veel of te weinig toeslag ontvangt.

Voor de hoogte van je toeslag kijkt Toeslagen onder andere naar je toetsingsinkomen. Dit betekent dat elk inkomen meetelt: van inkomsten uit werk tot inkomsten uit een uitkering of alimentatie. Als je een toeslagpartner hebt, telt het gezamenlijke inkomen van jou en je toeslagpartner.

Drie tips voor het goed inschatten van je (toetsings)inkomen

Gebruik de rekenhulp op toeslagen.nl/kinderopvangtoeslag. In deze tool beantwoord je vragen zoals ‘Ben je ondernemer of zzp’er?’, ‘Heb je een toeslagpartner?’ en ‘Heb je loon uit andere inkomsten, zoals alimentatie?’ Ook vul je per maand in wat je verwachte bruto-inkomen is. Na het invullen van alle vragen, zie je wat jouw toetsingsinkomen is.

Weet je nog niet hoeveel inkomen je elke maand zal hebben? Schat je inkomen dan liever iets hoger in dan lager. Door hoger in te schatten, loop je minder risico dat je achteraf toeslag moet terugbetalen. Want voor toeslagen geldt: hoe lager je inkomen, hoe meer toeslag je kunt krijgen. Houd er wel rekening mee dat jouw opgegeven inkomen ook gevolgen heeft voor andere toeslagen, zoals huurtoeslag.

Check gedurende het jaar regelmatig via de rekenhulp of je toetsingsinkomen nog klopt en wijzig zo nodig. Vul de rekenhulp bijvoorbeeld elk kwartaal in, als je de kwartaal btw-aangifte doet. Is je toetsingsinkomen veranderd? Wijzig het dan meteen via Mijn toeslagen op toeslagen.nl of de app Kinderopvangtoeslag.

Naast een verandering in (toetsings)inkomen hebben ook andere veranderingen in je leven invloed op je toeslag. Denk aan veranderingen in opvanguren, opvangsituatie (van dagopvang naar buitenschoolse opvang) of gezinssituatie, zoals een scheiding. Verandert er iets? Check Mijn toeslagen op toeslagen.nl of op de app Kinderopvangtoeslag en geef de verandering meteen door. Zo verklein je de kans dat je te veel of te weinig toeslag krijgt. En na afloop van het jaar geld moet terugbetalen of terugkrijgt. Meer weten? Kijk dan op toeslagen.nl/kinderopvangtoeslag.

Cookies op websites van de FNV

De FNV gebruikt functionele cookies die noodzakelijk zijn om de websites zo goed mogelijk te laten functioneren. Daarnaast maken we optioneel gebruik van statistische en marketing cookies. De functionele en statistische cookies maken geen gebruik van persoonsgegevens. De marketing cookies worden gebruikt voor het personaliseren van advertenties. Onderstaand kun je toestemming geven voor het gebruik van cookies. Voor meer informatie, of om op ieder moment je instellingen weer te wijzigen, kun je terecht op onze pagina over de cookies.

Functionele cookies: Cookies die nodig zijn om te zorgen dat de websites naar behoren functioneert.

Statistische cookies

:

Geven inzicht in hoe onze bezoekers de websites gebruiken.

Marketing cookies

:

Deze cookies gebruiken we om de websites op jouw voorkeur af te stemmen.