Door de Wet DBA (Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties) is de VAR (Verklaring Arbeidrelatie) in 2016 komen te vervallen. Opdrachtgevers en -nemers moeten samen beoordelen of er sprake is van werkzaamheden die worden uitgevoerd in loondienst (arbeidsrelatie = werknemer) of werkzaamheden die worden uitgevoerd als ondernemer/zzp-er (arbeidsrelatie = zelfstandige).
In het Burgerlijk Wetboek staat in het hoofdstuk Arbeidsovereenkomst uitgelegd wanneer er sprake is van de arbeidsrelatie werknemer. In een ander deel van het Burgerlijk Wetboek staat het werken als ondernemer/zelfstandige beschreven.
De werkverstrekker moot de juridisch juiste arbeidsrelatie bepalen. Dat is soms complex. De sinds 2001 toegepaste VAR betekende dat de werkverstrekker geen boete of naheffing kon krijgen als de arbeidsrelatie niet goed was toegepast. In 2016 verdween de VAR maar de belastingdienst ging niet controleren op een juiste bepaling arbeidsrelatie. Dus waren er voor werkverschaffers nog steeds geen boete’s en naheffingen bij onjuiste bepaling van de arbeidsrelatie. De situatie vanaf 2025 wordt anders.
5 september 2024 heeft er in de Tweede Kamer een rondetafelgesprek plaats gevonden
Naast FNV hebben ook VZN en de ABU hun zienswijze in een position paper ingediend. Die zijn terug te vinden op de website van de Tweede Kamer. Zakaria Boufangacha, dagelijks bestuurslid FNV, was namens FNV aanwezig.
In oktober 2024 is er in de Tweede Kamer besloten dat de belastingdienst haar controle op de juistheid van de bepaling van de arbeidsrelatie intensiever gaat uitvoeren vanaf 1 januari 2025. Er zullen in het jaar 2025 geen boetes worden uitgedeeld. Er komt focus bij handhaving op risicogroepen en op gedwongen zelfstandigheid. De belastingdienst zal als een bepaling arbeidsrelatie niet correct is uitgevoerd de werkgever wel de loonbelasting en de premies werknemersverzekeringen in naheffing brengen. De naheffing gaat nooit verder terug dan 01-01-2025. Alle controles zijn gericht op de werkverstrekker, niet op de individuele zelfstandige.
Sinds in 2016 de VAR is afgeschaft geldt er een handhavingsmoratorium (er wordt niet gehandhaaft) op de wettelijke plicht voor werkgevers om bij werken met werknemers de loonheffing etc. af te dragen. Werkgevers hebben vanaf die tijd steeds vaker werkenden als zzp’er voor hen laten werken terwijl er juridisch sprake was van werknemers. Daardoor hebben deze werkenden zaken als pensioenopbouw, vakantiedagen etc. misgelopen. De belastingdienst heeft de opdracht gekregen vanaf 1 januari 2025 bij werkgevers te checken onder welke vlag zij mensen voor hen laten werken en zo nodig bij te sturen.
FNV Zelfstandigen vindt het goed dat werkgevers hier eindelijk (na 8 jaar!) op gecontroleerd gaan worden. Wanneer werkgevers mensen laat werken als zzp’er terwijl er sprake is van een regulier dienstverband, ontneemt zij de werkende van pensioenopbouw, verzekering, doorbetaalde verlofdagen en vakantietoeslag. Werkgevers moeten beroepen, waar nu ten onrechte onder zzp-vlag wordt gewerkt, aantrekkelijker maken om weer in loondienst te werken zoals bijvoorbeeld verpleegkundige, onderwijzer, communicatiemedewerker of pedagogisch medewerker.
Zijn er dan geen echte ondernemers in bedrijven en instellingen werkzaam? Ja natuurlijk wel. Deze groep moet ook gewoon als zzp’er kunnen blijven werken, goede afspraken maken met hun opdrachtgever en lekker hun werk kunnen blijven doen als zelfstandig ondernemer.
FNV Zelfstandigen roept werkgevers op om in gesprek te gaan met de mensen die bij hen werken en goede afspraken te maken over de juiste juridische voorwaarden. Het heeft geen zin om afscheid te nemen van werkenden die ten onrechte onder een zzp-schap werken. Veel beter is om in overleg met de FNV afspraken te maken over goede arbeidsvoorwaarden voor alle werkenden.
Daarnaast moet hij meestal loon doorbetalen bij ziekte en vakantie. En gelden er bijvoorbeeld specifieke regels bij ontslag.
Werk je als zelfstandige, dan zijn er verschillende modelovereenkomsten voor situaties waarbij 1 of meer kenmerken van loondienst ontbreken.
De Modelovereenkomsten voor zzp'ers kun je via onderstaande linkjes downloaden:
Loondienst heeft drie kenmerken: werkgeversgezag, persoonlijke arbeid en een beloning. Wordt aan alle kenmerken voldaan? Dan is sprake van loondienst. Je leest hier meer over op de site van de Belastingdienst: Wel of geen loondienst.
Soms is het moeilijk om te bepalen of er sprake is van werkgeversgezag. De bijlage in het 'Handboek Loonheffingen' geeft hier meer informatie over. Je kunt via deze link het 'Handboek Loonheffingen' downloaden.
(Laatst bijgewerkt: 3-10-2024)
Hieronder staan tien vragen van zzp'ers over de opheffing van het handhavingsmoratorium en de Wet DBA, inclusief antwoorden:
1. Wat houdt de opheffing van het handhavingsmoratorium precies in?
De opheffing van het handhavingsmoratorium betekent dat de Belastingdienst vanaf 1 januari 2025 actief gaat controleren en handhaven op de juistheid van de kwalificatie van de arbeidsrelaties. De Belastingdienst gaat handhaven bij opdrachtgevers.
Dit betekent dat opdrachtgevers die werkzaamheden uitbesteden aan zzp'ers, terwijl het werk dat gedaan wordt volledig wordt georganiseerd en gecontroleerd door de opdrachtgever, er feitelijk sprake is van een schijnconstructie. In dit geval kan de werkgever naheffingen krijgen.
Opdrachtgevers moeten de inhuur van hun opdrachten goed organiseren, een onjuiste kwalificatie (zzp'er terwijl het werknemer moet zijn) kan leiden tot naheffingen voor diezelfde opdrachtgever. De belastingdienst mag naheffen over eerdere periodes maar zal nooit naheffen over periodes vóór 01-01-2025.
2. Wat is het doel van de Wet DBA?
De Wet DBA is bedoeld om de bestaande wetgeving m.b.t. arbeidsrecht, sociale verzekeringen en fiscaliteit weer correct toegepast te krijgen en overtreding van wetgeving door opdrachtgevers die werken met schijnopdrachten te bestrijden. Dit gebeurt door de arbeidsrelatie tussen opdrachtgever en zzp'er te toetsen. Er zijn drie belangrijke toetsingscriteria: gezagsverhouding, verplichte persoonlijke arbeid en loonbetaling. De invulling van de criteria loon, arbeid en gezag bepalen of er wordt gewerkt als zelfstandige of dat er sprake is van werken ‘binnen dienstbetrekking’ c.q. als een werknemer.
3. Wat moet mijn opdrachtgever doen om zeker te zijn dat hij/zij voldoet aan de Wet DBA?
Allereerst kan jouw opdrachtgever jou contracteren op basis van een door de Belastingdienst goedgekeurde modelovereenkomst. Deze overeenkomst beschrijft – op papier - dat er duidelijk geen sprake is van een dienstbetrekking/arbeidscontract en dat jij als zelfstandige je eigen tarieven en werktijden bepaalt en je eigen werk organiseert en niet onder het gezag van de opdrachtgever werkt.
Daarnaast zal jouw opdrachtgever jou ook echt – in de praktijk van de uitvoering - de ruimte moeten geven om zelf je werktijden te bepalen, je eigen werk te organiseren en duidelijk zonder gezag van de opdrachtgever te werken. Papier en werkelijkheid moeten dus eenduidig zijn. Bij een beoordeling telt de werkelijkheid zwaarder dan het papier.
Een bruikbaar hulpmiddel zowel voor jouw opdrachtgever als voor jou als zelfstandige is de webmodule beoordeling arbeidsrelatie. Dit toetsingsinstrument gebruikt de Belastingdienst zelf ook.
Vul de digitale vragenlijst in, het zijn ongeveer 36 vragen en het kost je ongeveer 40 minuten en er is een heldere beoordeling arbeidsrelatie. De klus die je hebt ingevuld is typisch een zzp-klus als er minder dan 45 punten zijn gescoord en het werk is typisch werknemer werk als er méér dan 70 punten zijn gescoord in de webmodule.
4. Wat gebeurt er als mijn opdrachtgever niet voldoet aan de eisen van de Wet DBA na de opheffing van het moratorium?
Als jouw opdrachtgever de kwalificatie niet goed heeft gedaan en er wordt door de Belastingdienst vastgesteld dat er sprake is van een dienstbetrekking, kan zal de Belastingdienst je opdrachtgever verplichten loonheffingen te betalen. Die verplichting zal altijd gelden voor de toekomst als jullie de samenwerking ongewijzigd voortzetten en het is waarschijnlijk dat de verplichting tot afdracht wordt bepaald met terugwerkende kracht tot en met maximaal 01-01-2025.
5. Wat zijn de gevolgen voor opdrachtgevers nu de Belastingdienst weer handhaaft?
Opdrachtgevers worden een beetje zenuwachtig, er gaan veel indianenverhalen rond over forse boetes en naheffingen. Het verhaal is genuanceerder. Allereerst is de laatste toezegging vanuit de politiek dat er in het overgangsjaar 2025 in principe geen boetes worden uitgedeeld. Ook geldt dat de naheffing beperkt is tot de periode tot 01-01-2025.
Opdrachtgevers kunnen dus worden geconfronteerd met naheffingen van loonheffingen als blijkt dat er sprake was van een dienstbetrekking. Opdrachtgevers kunnen terughoudender worden om zzp’ers in te huren, vooral als het voor de opdrachtgever onduidelijkheid is of de werkzaamheden een zzp-klus of een werknemer-klus is.
6. Hoe kan ik mijn opdrachtgever geruststellen dat er geen risico’s zijn bij het inhuren van mij als zzp’er?
Allereerst omdat je iedere opdrachtgever kunt laten zien dat jij een ondernemer bent die een vakspecialist is in het vakgebied, die zelf onderhandelt over de voorwaarden, die werkt met eigen gereedschap, eigen planning en eigen aanpak en die de nodige referenties kan afgeven.
Daarnaast is het wijs om een modelovereenkomst te gebruiken waarin duidelijk wordt beschreven dat je als zelfstandig ondernemer opereert en niet onder gezag werkt. FNV Zelfstandigen heeft een overeenkomst van opdracht die je helpt om de zaken - op papier - goed te regelen.
Vervolgens weet jij dat het belangrijk is dat ook de uitvoer van de klus door jou zelfstandig gebeurt. Hierbij helpt het als je zelf verantwoordelijk bent voor je werkplanning, tarieven en werkwijzen.
Tenslotte is er de webmodule waarin je aan je opdrachtgever kunt laten zien dat deze klus uitbesteden aan jou volledig binnen de arbeidskwalificatie-lijntjes van de belastingdienst kleurt.
Dit alles tezamen laat zien dat er geen sprake is van een zorgvuldige beoordeling dat de klus zowel contractueel op papier als op de werkvloer in de praktijk gedaan kan worden door jou als echte zelfstandige
Het is misschien een beetje vreemd om de koud-water-vrees bij je opdrachtgevers te moeten wegnemen maar als je bedrijf je aan het hart gaat en je (opdracht) portefeuille je boeit dan is het zeker de moeit waard dit kunstje te beheersen.
7. Wat zijn de belangrijkste criteria om te bepalen of er sprake is van schijnzelfstandigheid?
De drie belangrijkste criteria zijn:
Gezagsverhouding: werk je onder leiding en toezicht van de opdrachtgever?
Verplichte persoonlijke arbeid: moet je zelf het werk doen of kun je het aan iemand anders overlaten?
Loonbetaling: krijg je doorlopende betalingen, zoals een werknemer, of bepaal je zelf je tarieven en facturen?
8. Kan ik nog steeds zonder modelovereenkomst werken als zzp’er?
Ja, je kunt zonder modelovereenkomst werken, maar dit brengt risico’s met zich mee. Een modelovereenkomst biedt duidelijkheid voor zowel jou als je opdrachtgever. Zowel met als zonder overeenkomst kan de Belastingdienst bij controle concluderen dat er sprake is van een dienstbetrekking. De Belastingdienst heeft aangegeven geen nieuw ingediende modelovereenkomsten in behandeling te nemen maar ze respecteren bestaande overeenkomsten. Per 1 januari 2025 biedt de mogelovereenkomst geen vrijwaring meer.
9. Wat zijn de financiële risico’s van het niet naleven van de Wet DBA?
De Belastingdienst kan naheffingen van loonheffingen opleggen aan je opdrachtgever. Daarnaast kan jouw opdrachtgever boetes krijgen als er sprake blijkt te zijn van schijnzelfstandigheid. Dit kan ertoe leiden dat jij als zzp’er ook minder aantrekkelijk wordt voor opdrachtgevers als de opdracht ook door een werknemer uitgevoerd kan worden.
10. Hoe verschilt de Wet DBA van de oude VAR-regeling en waarom is dit belangrijk voor mij?
Onder de VAR (Verklaring Arbeidsrelatie) werd de zelfstandigheid van de zzp’er vooraf beoordeeld, waardoor de opdrachtgever gevrijwaard was van aansprakelijkheid. De Wet DBA legt meer verantwoordelijkheid bij de opdrachtgever om te controleren of er sprake is van een zelfstandige arbeidsrelatie. Dit betekent dat zowel jij als je opdrachtgever goed moeten letten op de werkafspraken om te voorkomen dat de Belastingdienst de arbeidsrelatie als dienstbetrekking beschouwt.
De FNV gebruikt functionele cookies die noodzakelijk zijn om de websites zo goed mogelijk te laten functioneren. Daarnaast maken we optioneel gebruik van statistische en marketing cookies. De functionele en statistische cookies maken geen gebruik van persoonsgegevens. De marketing cookies worden gebruikt voor het personaliseren van advertenties. Onderstaand kun je toestemming geven voor het gebruik van cookies. Voor meer informatie, of om op ieder moment je instellingen weer te wijzigen, kun je terecht op onze pagina over de cookies.
Statistische cookies
:Geven inzicht in hoe onze bezoekers de websites gebruiken.
Marketing cookies
:Deze cookies gebruiken we om de websites op jouw voorkeur af te stemmen.