FNV ZZP

Btw-aangifte

Laatste update: 23 juni 2021

Btw-aangifte doen

De meeste ondernemers moeten btw afdragen. Btw heet ook wel omzetbelasting, omdat het de belasting is die je betaalt over je omzet. Meestal is dat 21%. Andere btw-tarieven zijn 9% en 0%. Als zelfstandige bereken je de btw apart over het gefactureerde bedrag. Eens per maand, kwartaal of jaar doe je aangifte en betaal je de btw aan de Belastingdienst. De btw die je zelf hebt betaald over je zakelijke kosten mag je aftrekken.

Hoeveel btw moet ik betalen?

Niet elke ondernemer betaalt evenveel en even vaak btw. Nadat je je hebt ingeschreven bij de Kamer van Koophandel, krijg je een brief van de Belastingdienst. Daarin staat of je btw moet betalen, hoe vaak en over hoeveel procent van je omzet. Je doet aangifte via de website van de Belastingdienst of met je eigen administratiesoftware. 

Voor sommige beroepen heeft de btw bijzondere regels, zoals voor artiesten en journalisten. Er is ook een aantal regelingen waarmee je minder omzetbelasting betaalt. De Kleine Ondernemers Regeling (KOR) stelt je zelfs helemaal vrij van btw. Betaal uiterlijk een maand na afloop van het aangiftetijdvak om een boete te voorkomen.