5 september jl. heeft er een rondetafelgesprek plaatsgevonden in de Commissie Sociale Zaken en Werkgelegenheid over het opheffen van het handhavingsmoratorium. FNV heeft hierbij toelichting kunnen geven over ons standpunt.
FNV bestuurslid Zakaria Boufangacha gaf aan de Ronde Tafel de volgende drie redenen waarom de FNV voorstander is van handhaving van de spelregels.
De FNV kent zo’n dertigduizend Zelfstandigen leden. Het overgrote deel daarvan werkt overduidelijk als Zelfstandige. Ze hebben duidelijk een eigen vakgebied, werken op eigen inzicht aan tijdelijke klussen met hun eigen gereedschappen en onder hun eigen bedrijfsnaam onderhandelen zelf over hun voorwaarden en tarief. Ze werken in allerlei bedrijven en organisaties.
De FNV is van mening dat er voldoende duidelijkheid is. Maar het is heel lucratief om te roepen dat regels over te betalen belastingen en premies niet moeten worden gehandhaafd. Het niet handhaven levert een aantal partijen enorm veel geld op.
Grotere werkgevers/opdrachtgevers - met een professionele HR afdeling - begrijpen heel goed hoe beoordeeld moet worden welk werk past bij Zelfstandigen en welk werk hoort bij werknemers.
Kleine opdrachtgever kunnen zich voorbereiden op hoe de Belastingdienst hun opdracht zal beoordelen door gebruik te maken van de meetlat (webmodule) van de Belastingdienst. Wil je als individuele zzp'er weten hoe de Belastingdienst jouw werkzaamheden beoordeelt. Gebruik dan deze meetlat (webmodule) van de Belastingdienst.
De meetlat is een online vragenlijst (we noemen deze ook wel de webmodule). Na het invullen van 35 vragen (20 minuten werk) heb je een kraakheldere uitkomst.
De FNV is voorstander van actieve handhaving van de spelregels.
De Belastingdienst heeft aangegeven dat zij er klaar voor is. Vanzelfsprekend begint de Belastingdienst het eerst bij die sectoren waarover de meest signalen zijn ontvangen. De Belastingdienst gaat geen boetes en naheffingen uitdelen over de periode vóór 1 januari 2025.
De FNV merkt dat er nu momentum is, we zien op allerlei plekken (Kinderopvang / Beveiliging) werkgevers met de FNV in overleg komen hoe het werk goed geregeld kan worden. De FNV merkt ook dat de meeste werkgevers het echt wél duidelijk weten.
De FNV vindt werkgevers verantwoordelijk voor het aanbieden van schijnopdrachten. Werkgever weten heel goed welk structureel werk past bij werknemers met een arbeidscontract en welk gespecialiseerd tijdelijk werk gedaan kan worden door zzp'ers.
De FNV gaat aan de CAO-tafel met werkgevers afspraken maken over zzp.