Pensioengerechtigden werken vaker door als zzp’er

Meldt een rapport van ABN AMRO

Redactie
Door Redactie 12 februari 2024

ABN AMRO meldt in het rapport “Pensioengerechtigden bieden soelaas op krappe arbeidsmarkt” dat pensioengerechtigden er steeds vaker voor kiezen om als zzp’er te ondernemen en klussen aan te nemen. Ook werken veel zelfstandigen langer door dan werknemers. Het aantal pensioengerechtigde zzp’ers dat bij de KVK staat ingeschreven is de afgelopen tien jaar meer dan verdrievoudigd tot 100.705.

De arbeidsmarkt kent steeds meer pensioengerechtigden die blijven werken, ook wel ‘doorwerkers’ genoemd. De groep pensioengerechtigden in de werkzame beroepsbevolking bestond in het derde kwartaal van 2023 uit 236.000 personen. In 2013 waren dit er nog 185.000, een toename van 27,6%. Dat schat ABN AMRO in op basis van data van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Ook verwacht ABN AMRO dat het aantal doorwerkers de komende jaren blijft toenemen. Deels vanwege de vergrijzing, waardoor er meer pensioengerechtigden bij komen.

Zelfstandigen werken vaker langer door dan werknemers

Doorwerkers werken in de regel een paar jaar deeltijd door na het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd. Zelfstandigen werken daarbij vaker door dan werknemers, mannen werken vaker door dan vrouwen en hoogopgeleiden werken vaker door dan praktisch opgeleiden.

De groep zelfstandigen, waar naast zzp’ers ook bijvoorbeeld directeur-grootaandeelhouders onder vallen, werkt gemiddeld twee jaar langer door dan werknemers, zo blijkt uit de maatwerktabel Pensioenleeftijd 2001-2022 van het CBS. De groep zelfstandigen is dan ook oververtegenwoordigd binnen de groep doorwerkers; binnen de hele werkzame beroepsbevolking is het aantal zelfstandigen 16%, terwijl dat voor 67-plussers 53% is.

Noodzaak om te werken is er in de meeste gevallen niet, zo stelt de bank. Voor veel zelfstandige ondernemers geldt dat ze kapitaal hebben opgebouwd in hun bedrijf dat ze voor pensioen kunnen gebruiken.

Klussen op zzp-basis

Werkgevers spelen een belangrijke rol bij het activeren van het onbenutte arbeidspotentieel onder gepensioneerden, vindt de bank. “Werkgevers kunnen passend werk creëren voor gepensioneerden door goed te kijken welke werkzaamheden ook in deeltijd kunnen worden uitgevoerd of in ‘klussen’ zijn op te knippen die op zzp-basis kunnen worden uitgevoerd. Werkgevers kunnen tijdig in gesprek gaan met hun oudere werknemers over duurzame inzetbaarheid na de AOW-grens. Doorwerken in deeltijd zou integraal onderdeel kunnen zijn van het HR-beleid, met een geleidelijke uitfasering van werk in plaats van het abrupte alles-of-niets-pensioen dat nu de norm is.”

Bronnen: ZiPconomy en rapport “Pensioengerechtigden bieden soelaas op krappe arbeidsmarkt”- ABN AMRO 

Cookies op websites van de FNV

De FNV gebruikt functionele cookies die noodzakelijk zijn om de websites zo goed mogelijk te laten functioneren. Daarnaast maken we optioneel gebruik van statistische en marketing cookies. De functionele en statistische cookies maken geen gebruik van persoonsgegevens. De marketing cookies worden gebruikt voor het personaliseren van advertenties. Onderstaand kun je toestemming geven voor het gebruik van cookies. Voor meer informatie, of om op ieder moment je instellingen weer te wijzigen, kun je terecht op onze pagina over de cookies.

Functionele cookies: Cookies die nodig zijn om te zorgen dat de websites naar behoren functioneert.

Statistische cookies

:

Geven inzicht in hoe onze bezoekers de websites gebruiken.

Marketing cookies

:

Deze cookies gebruiken we om de websites op jouw voorkeur af te stemmen.