FNV ZZP

Samenwerken

Laatste update: 23 juni 2021

Samenwerken

Samenwerken met andere zzp’ers heeft veel voordelen. Samen heb je meer kennis in huis en kun je grotere opdrachten aan. Twee hebben bovendien een groter netwerk dan één. Je kunt klanten dus meer bieden en samenwerking bied jou weer meer kans op nieuwe klanten. Spreek de samenwerking goed door en leg afspraken vast in een duidelijke overeenkomst en mogelijk een rechtsvorm.

Maak een contract en leg afspraken vast

Bij een samenwerking is het essentieel om de afspraken die je maakt duidelijk op papier te zetten. Wat gebeurt er als een partner wegvalt of als jullie ruzie krijgen? Hoe gaan jullie investeringen, kosten en de winst verdelen? Is de samenwerking exclusief, of mogen jullie ook individuele opdrachten aannemen? Wie mag wat beslissen? Leg al dit soort afspraken vast in een contract om problemen te voorkomen.

Samenwerkingsvormen

Bij een eenmalige samenwerking – de ene zzp’er huurt bijvoorbeeld de andere in – is een opdrachtbevestiging voldoende. Een vaste samenwerking kun je contractueel vastleggen of regelen in een rechtsvorm. De rechtsvorm bepaalt onder meer de aansprakelijkheid voor schulden van je gezamenlijke bedrijf en hoeveel belasting je betaalt. Bij kleine financiële risico’s kiezen zzp’ers vaak voor een vof. Is het risico groter, dan kun je bijvoorbeeld kiezen voor een BV of coöperatie. In onderstaande brochure lees je de mogelijkheden voor verschillende ondernemingsvormen.

Ben je lid van FNV Zelfstandigen, download de brochure dan via deze link.

undefined