Standpunt FNV Zelfstandigen
FNV Zelfstandigen vindt het belangrijk dat zelfstandigen zijn verzekerd tegen de gevolgen van langdurige ziekte en arbeidsongeschiktheid. Arbeidsongeschiktheid is een risico dat samenhangt met leeftijd en gezondheid. Anders dan (kortdurende) ziekte is langdurige ziekte en arbeidsongeschiktheid een risico dat voor zelfstandigen op dit moment erg moeilijk te verzekeren is. Uit onderzoek blijkt dat op dit moment ongeveer 20% is verzekerd tegen dit risico. Alternatieve vormen van verzekeringen, zoals Broodfonds, kennen een uitkeringsduur van max twee jaar en zijn daarmee niet toereikend om het risico van langdurige arbeidsongeschiktheid af te dekken.
Zelfstandigen kunnen zich momenteel in hoofdzaak alleen verzekeren via de private verzekeringsmarkt. Premies zijn afhankelijk van het ingebrachte risico. Het gevolg is dat de premies voor veel mensen onbetaalbaar zijn en dat sommige risico’s helemaal niet zijn te verzekeren. Kijk niet raar op als juist aandoeningen aan de armen niet door de arbeidsongeschiktheidsverzekering van een stukadoor worden gedekt. Zelfstandige bouwvakkers worden op 60-jarige leeftijd sowieso zonder pardon uit de verzekering gezet.
De enige effectieve oplossing is een verzekeringsplicht voor alle werkenden. Een sociale verzekering functioneert heel anders dan de private verzekeringsmarkt. Er is niet alleen een verzekeringsplicht, maar ook een acceptatieplicht tegen bij wet geregelde voorwaarden.