FNV ZZP

Summer Academy

undefined

Het overzicht van de cursussen die op woensdag 28 augustus en vrijdag 30 augustus op de Summer Academy worden aangeboden zie je hieronder. Na afloop van de middagcursus vindt van 17-18 uur een borrel plaats.

De routebeschrijving naar de Varrolaan 100 in Utrecht, waar de cursussen gegeven worden, vind je hier.
Openbaar vervoer: Vanaf Utrecht CS bus 28 of 18 (halte Rijnsweerd Noord).

Kracht door uitstraling (theorie)

door Merianka Lesage

Woensdag 28/8, 09:00-12:30 uur

Vrijdag 30/8, 09:00-12:30 uur

Bij de eerste ontmoeting kan niemand aan je zien of je aardig, slim of getalenteerd bent. Toch word je binnen enkele seconden beoordeeld op de ‘buitenkant’. Een positieve, krachtige uitstraling geeft vertrouwen. Merianka leert je om van je uitstraling een marketinginstrument te maken. Wat wil je laten zien en vertelt jouw uitstraling die boodschap? Handige eyeopeners zorgen ervoor dat je persoonlijke presentatie, expressie en communicatie bij jou passen. Straal uit wie je bent!

Beide onderdelen ‘Kracht door uitstraling’ zijn los van elkaar te volgen, dus het is niet noodzakelijk dat deelnemers uit de ochtend ook de middag volgen.

 

Kracht door uitstraling: Garderobemanagement

door Merianka Lesage

Woensdag 28/8, 13:30-17:00 uur

Vrijdag 30/8, 13:30-17:00 uur

Tijdens deze praktische workshop werk je jouw eigen zakelijke garderobe uit. We gaan aan de slag met de elementen van een basisgarderobe, aangevuld met stijlelementen en eyecatchers. Zo laat je zien wie je bent, heb je altijd iets om aan te trekken en kun je aan de slag om met 13 items 31 combinaties te maken.

Beide onderdelen ‘Kracht door uitstraling’ zijn los van elkaar te volgen, dus het is niet noodzakelijk dat deelnemers uit de ochtend ook de middag volgen.

 

Netwerken

door Andrew David 

Vrijdag 30/8, 13:30-17:00 uur VOL

In deze (verkorte) workshop is er aandacht voor een actief netwerk opzetten, onderhouden en uitbouwen. Na afloop beschik je over diverse vaardigheden om mensen te benaderen en een afspraak met hen te maken. Ook heb je de kennis en vaardigheden om met hen in gesprek te gaan over raakvlakken tussen hun situatie en jouw interesses. Dit alles met het uiteindelijke doel om een actief netwerk op te bouwen waar je bijvoorbeeld op de hoogte blijft van de laatste trends of ambassadeurs vindt voor promotie van je dienst en product. Netwerken is een onderdeel van je zelfstandig ondernemerschap. De ontvangen do’s and don’ts kun je natuurlijk tijdens de Summer Academy direct toepassen.

 

De voordelen van vaker 'Nee' zeggen (timemanagement)

door Andrew David

Woensdag 28/8, 13:30-17:00 uur

Nee zeggen heeft zijn positieve kanten. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor je klant en/of opdrachtgever. Je komt zelfbewuster en duidelijker over, wat een ander vertrouwen geeft. Daarnaast betekent het dat je meer regie houdt op gebieden als communicatie, onderhandelingen en timemanagement. Weet hoe je in controle blijft over je eigen activiteiten, energie en tijd, zodat je je kunt focussen op voor jouw belangrijke bedrijfsactiviteiten.

In deze verkorte workshop word je aan de hand van een aantal handvaten en een scan bewust van je gedrag en de gevolgen daarvan: Vaak wil je tegemoet komen aan de wensen van je opdrachtgever, of een conflict uit de weg gaan. Je vult zelf al in wat je opdrachtgever verwacht en hebt al ‘ja’ gezegd voordat je het precies weet. Terwijl je beter ‘nee’ had kunnen zeggen. Belangrijk is hoe je dit kunt omzetten naar assertief gedrag.

 

Intervisie: Zelfstandig maar niet alleen

door Andrew David

Woensdag 28/8, 09:00-12:30 uur 

Intervisie is een waardevolle methode om te werken aan de ontwikkeling van je vaardigheden, inzichten, bewustwording en beroepshouding. Bij intervisie nodig je elkaar uit tot zelfreflectie, ondersteun je elkaar, vergroot je je deskundigheden, en leer je voortdurend van praktijkervaringen van en met elkaar (ondersteunen, leren, adviseren). Je komt vrijwillig en op gelijkwaardige basis bijeen. 

In deze verkorte workshop maak je kennis met in elk geval een intervisiemethodiek en de kracht van het stellen van de juiste vragen. Plus tips hoe je praktisch jouw eigen regionale intervisiegroep(en) kunt opzetten.

 

Adviseren

door Andrew David

Vrijdag 30/8, 09:00-12:30 uur

Mensen geven graag, vaak en veel advies. Om daarmee anderen te helpen hun doelen te bereiken of om hun persoonlijke of professionele situatie verbeteren. Maar hoe stel je vast wat een verbetering is? Wat is de beste manier om iemand daarbij te adviseren? En vooral, welke kwaliteiten en vaardigheden moet je bezitten om deskundig advies te kunnen geven? Deze (verkorte) workshop bevat theorie, tips en trucs, praktijkvoorbeelden en oefeningen. Je krijgt inzicht in de vaardigheden die nodig zijn om een professioneel adviseur te worden en leert je eigen adviesstijl te ontwikkelen.

Daarnaast ervaren de deelnemers hoe belangrijk het verschil is tussen de verschillende adviesrollen: een coach, adviseur en expert worden vaak als het hetzelfde gezien, maar er zijn verschillen! 

 

Effectief ondernemen

door Oscar Bulthuis

Woensdag 28/8, 09:00-12:30 uur

Vrijdag 30/8, 13:30-17:00 uur

Veel ondernemers zijn 'druk' maar verdienen niet genoeg. Oftewel: doe je wel de juiste dingen en op een effectieve manier? Waar zit jouw kracht, wat zijn je doelen en hoe ga je na de zomer met hernieuwde energie zorgen dat jij de regie houdt over je bedrijf en dat niet de waan van de dag regeert? Deze workshop is wellicht confronterend, maar wees gerust: hij is ook leuk! 

 

Personal branding

door Oscar Bulthuis

Woensdag 28/8, 13:30-17:00 uur VOL

Vrijdag 30/8, 09:00-12:30 uur

Elke zelfstandig ondernemer weet het: gunning is heel belangrijk bij het krijgen van opdrachten. Een heldere toegevoegde waarde en zichtbaarheid zijn twee belangrijke aspecten voor succesvol ondernemen. Hoe zorg je ervoor dat jij jezelf krachtig en authentiek op de kaart zet? Dat potentiële klanten aan jou denken en niet meer om je heen kunnen (en willen) bij het verstrekken van de opdracht? In deze workshop krijg je waardevolle tips and trics en belangrijker nog dan dat: je gaat zelf aan de slag met je personal branding!  

 

Hoe bouw ik vermogen op als zzp’er?

door Natie Angela

Woensdag 28/8, 13:30-17:00 uur VOL

Vrijdag 30/8, 13:30-17:00 uur

Deze workshop is speciaal ontwikkeld voor ondernemers, die met het vraagstuk zitten “Hoe kan ik het beste mijn vermogen opbouwen voor bijvoorbeeld mijn pensioen? Of hoe kan ik meer rendement behalen met mijn vermogen en welke mogelijkheden zijn er?” 

In deze workshop maak je kennis met verschillende manieren om vermogen op te bouwen en maak je kennis met wat beleggen is. Plus tips hoe je praktisch jouw eigen vermogensplan kunt opzetten.

 

Meer klanten binnenhalen

door Laura Linschoten

Vrijdag 30/8, 09:00-12:30 uur VOL

Vrijdag 30/8, 13:30-17:00 uur

Leren kijken vanuit het perspectief van je klant: Hoe doe je dat? Hoe creëer je een aanbod waar jouw klant écht op zit te wachten én waar deze ook geld voor over heeft? Deze workshop is voor zzp’ers, die een dienst leveren en graag meer opdrachten willen binnenhalen. Begrijpt jouw klant vaak beter wat je doet als je met elkaar om tafel hebt gezeten? Dan valt er dus nog wat werk te verrichten aan hoe je jouw aanbod in eerste instantie communiceert.

 

Help! Wat moet ik met dat mens? (als samenwerken niet werkt)

door Laura Hagt

Vrijdag 30/8, 13:30-17:00 uur 

Wat als het totaal niet klikt met een klant of opdrachtgever en je wil (moet) toch samen optrekken?

Elk mens heeft zo zijn eigen ‘gebruiksaanwijzing’ en jijzelf hebt natuurlijk ook zo je voorkeursstijl in samenwerken. Soms loopt het niet soepel  en weet je alleen maar ‘dat het niet werkt’ met die ander. 

Het helpt om te begrijpen welke neiging jij van nature hebt in communicatie en wat je automatische reactie is op bepaald gedrag. Na deze workshop kan je bewuster kiezen hoe je je opstelt en zal je zien dat je daarmee de interactie beïnvloedt. We gaan oefenen en je krijgt handzame theorie over communicatiestijlen en de dynamiek tussen mensen. Inzicht gevend en praktisch en sowieso een  workshop waar je thuis ook iets aan hebt…

 

Breng jezelf in beeld: de elevatorpitch

door Laura Hagt                                                    

Woensdag 28/8, 09:00-12:30 uur VOL                                                                                           

Hoe maak je in korte tijd een onvergetelijke indruk? Wat wil je overbrengen en wat wil je dat er over jou “blijft hangen” bij de ander? Met een elevatorpitch breng je jezelf en/of je boodschap kort en krachtig in beeld. In deze workshop ga je aan de hand van een paar vragen je persoonlijke pitch maken. Zodat je kort en overtuigend kunt vertellen wie je bent, wat je doet of wat je wil en wat je voor de ander kunt betekenen. Je oefent en krijgt aanwijzingen hoe je in elke situatie jezelf kan profileren op een effectieve en bij jou passende manier.

 

Een goed gesprek, zelfs als dat lastig is

door Laura Hagt                                        

Woensdag 28/8, 13:30-17:00 uur

Vrijdag 30/8, 09:00-12:30 uur                                              

Als je ‘een klik’ met iemand hebt, kun je alles bespreken, zelfs als je het op inhoud niet eens bent. Maar soms moet je moeite doen om goed contact te krijgen. In je werk is goed contact een voorwaarde om doelen te bereiken en samenwerking te verbeteren. 

Wil je meer inzicht in jouw aandeel in communicatie? Wil je meer invloed op de interactie die ontstaat tussen jou en anderen? Wil je weten hoe je kunt omgaan met weerstand, met emoties, of met een heel ander type dan jij zelf bent? In communicatie zijn een aantal ‘wetmatigheden’ te herkennen, waarvan je bewust gebruik kan maken, om effectiever en eerlijker te communiceren, en toch jezelf te blijven. Tijdens deze workshop kun je een eigen vraagstuk of “lastige klant” inbrengen en d.m.v. oefeningen en feedback jezelf oefenen in effectievere communicatie.

 

Wat is jouw toegevoegde waarde?

door Nicole de Leeuw

Woensdag 28/8, 09:00-12:30 uur

Woensdag 28/8, 13:30-17:00 uur

Wat zeg je als je opdrachtgever de vraagt stelt, waarom kies ik voor jou? En voelt het wel eens ongemakkelijk om tijdens het gesprek uit te drukken wat jou zo speciaal maakt? Dat je het gevoel krijgt dat je een verkooppraatje aan het houden bent met woorden waarvan je niet zeker bent of ze wel bij jou passen? Of heb je weleens het gevoel dat je arrogant zou kunnen overkomen?

In deze workshop krijg je inzicht in je toegevoegde waarde en hoe je deze met overtuiging kan overbrengen!

 

Past jouw ‘over mij’ pagina nog bij jou?

door Nanzz van Vliet

Woensdag 28/8, 09:00-12:30 uur

Vrijdag 30/8, 09:00-12:30 uur

Ben je al een tijdje ondernemer? Vind je het leuk om nieuwe dingen te ontwikkelen? Dan merk je waarschijnlijk, dat de teksten op je website niet meer passen bij je huidige aanbod. 

De KLT (Know, Like, Trust) is vooral belangrijk bij je ‘Over mij’- pagina. Daarom is het verstandig die op te frissen als je een nieuw aanbod hebt ontwikkeld.  Maar hoe doe je dat? Dat leer je in deze workshop…

 

Goed van start

door Wienand Sieperda

Woensdag 28/8, 09:00-12:30uur

In een ochtend bereidt een juridisch medewerker van FNV Zelfstandigen je voor op een goede start van jouw bedrijf. Er is aandacht voor:

˗  Het nut en gebruik van een overeenkomst van opdracht en algemene voorwaarden

˗  Bepalen van je uurtarief

˗  Welke verzekeringen zijn er voor ondernemers mogelijk

˗  Natuurlijk is er de mogelijkheid om je vragen te stellen

 

Praktisch omgaan met aansprakelijkheidsrisico’s

door Henk van der Schaft 

Woensdag 28/8, 09:00-12:30 uur

In een ochtend legt een jurist van FNV Zelfstandigen je aan de hand van regelgeving en praktijkvoorbeelden, alles uit over beroepsaansprakelijkheid en, in mindere mate, wettelijke aansprakelijkheid. Hierbij is ook aandacht voor de mogelijkheden om de aansprakelijkheid contractueel te beperken en de mogelijkheden om je tegen het risico van aansprakelijkheid te verzekeren. Het belangrijkste doel van de cursus is je ervan bewust te worden dat iedere ondernemer aansprakelijkheidsrisico loopt en risico-beperking.

 

Intellectueel eigendom

door Jan Hart en Thomas Gontscharoff

Woensdag 28/8, 13:30-17:00 uur

In deze cursus is aandacht voor de manier waarop intellectuele eigendomsrechten ontstaan, hoe ze beschermd moeten worden, hoe aan derden rechten kunnen worden verleend en wanneer er inbreuk op intellectuele eigendomsrechten wordt gemaakt. Hierbij is er voornamelijk aandacht voor auteursrecht, handelsnaamrecht en merkrecht.

Het doel van de cursus heeft twee kanten: Bescherming van je eigen intellectuele eigendomsrechten, maar daarnaast ook de bewustwording dat inbreuk op andermans rechten snel gemaakt is en welke consequenties dit tot gevolg kan hebben.

De cursus wordt verzorgd door een jurist van FNV Zelfstandigen en een medewerker van het BOIP.

 

Online impact met storytelling

door Evelyne Hermans

Vrijdag 30/8, 09:00-12:30uur

Hap, klik, weg. De gemiddelde internetgebruiker blijft drie seconden op een webpagina en dan ben je ‘m kwijt. Geen wonder, want we worden dagelijks overspoeld door online content. Weinig mensen nemen nog de tijd om echt te lezen, dus waarom zou jij nog teksten schrijven? Het antwoord is simpel: omdat geschreven taal de basis blijft van onze online communicatie. Maar dan moet je het wel goed doen.

In deze praktische workshop leer je hoe je online de aandacht van de lezer vasthoudt en welke content het beste werkt voor welk kanaal. Je gaat tijdens de workshop zelf aan de slag met schrijfopdrachten, dus neem je laptop (of een schrijfblok) mee!

 

Je handtekening is goud waard

door Eileen Verboom

Vrijdag 30/8, 13:30-17:00 uur

Tijdens deze workshop krijg je uitgelegd waarom je handtekening goud waard is en worden de belangrijkste onderwerpen in het maken van een contract en algemene voorwaarden besproken:

Succesvol ondernemen door het maken van goede afspraken!

-        Welke onderdelen horen in een goed contract?

-        Waar moet je aan denken bij het maken van de spelregels voor je eigen bedrijf.

-        Je handtekening is goud waard! Laat je niet misleiden bij telefonische voorstellen of aanbiedingen per e-mail!

 

Samenwerken in de kraamzorg

door Henk van der Schaft

Woensdag 28/8, 13:30-17:00uur

In de (kraam-)zorg zijn veel zelfstandigen werkzaam, die ervoor kiezen om samen te werken. Samenwerken biedt veel voordelen, maar het is wel belangrijk dat je goede afspraken maakt en dingen op papier zet. Wat zijn de overwegingen hierbij en welke praktische keuzes kun je daar bij maken?

Wat moet je regelen bij samenwerken om elkaar te versterken? Deze onderwerpen komen aan bod in de workshop “samenwerken in de (kraam-)zorg”.

Hoe bepaal ik mijn tarief?

door Wienand Sieperda

Vrijdag 30/8 9:00-12:30 uur

Hoe kom je op een eenvoudige manier tot een goed tarief voor je werkzaamheden? Waarmee moet je rekening houden bij het bepalen van je tarief? Stapsgewijs nemen we de factoren, die een rol spelen bij het bepalen van je uurtarief, met je door.

Persoonlijke flexibiliteit

door Marijke Feiertag

Vrijdag 30/8 9:00-12:30 uur

Vrijdag 30/8 13:30-17:00 uur

Bereik meer met klanten en begrijp je opdrachtgevers beter door een innerlijk flexibele houding. Wat jij uitzendt (met je lichaamstaal en met wat je denkt, voelt en zegt), krijg je een bepaalde respons van je omgeving. Hiermee kun je leren spelen en variëren, flexibeler worden dus, om gemakkelijker je doelen te bereiken.