In december en januari verstuurt de Belastingdienst ruim 4 miljoen voorlopige aanslagen inkomstenbelasting over 2025. De Belastingdienst vraagt particulieren en ondernemers de gegevens op de aanslag goed te controleren en waar nodig te wijzigen. Zo houden zij grip op hun financiën. Het is mogelijk dat mensen die een voorlopige aanslag ontvangen daar vragen over hebben.
In december en januari verstuurt de Belastingdienst ruim 1,7 miljoen voorlopige aanslagen teruggaaf inkomstenbelasting 2025. Vanaf 7 januari 2025 ontvangen nog eens 2,4 miljoen mensen een voorlopige aanslag die ze moeten betalen. De voorlopige aanslag is een schatting gebaseerd op de meest recente gegevens waarover de Belastingdienst beschikt: de laatste voorlopige aanslag en/of definitieve aanslag inkomstenbelasting.
Een voorlopige teruggaaf inkomstenbelasting zorgt ervoor dat mensen over het lopende jaar alvast geld terugkrijgen omdat ze aftrekposten hebben, zoals de hypotheekrenteaftrek. Hierdoor ontvangen zij gedurende het jaar al de teruggaaf waar zij recht op hebben en vermindert hun maandlast.
Een te betalen voorlopige aanslag ontvangen mensen om te voorkomen dat ze achteraf bij de definitieve aanslag in één keer een groot bedrag moeten betalen. Bijvoorbeeld omdat ze winst uit onderneming hebben. Deze mensen ontvangen, ook vaak nog een aanslag Zorgverzekeringswet (Zvw). Dat zijn ongeveer één miljoen mensen.
Een voorlopige aanslag kan handig zijn als je een groot bedrag moet betalen of geld terugkrijgt bij de definitieve aanslag van de inkomstenbelasting. Als je moet betalen, kun je dit in elf termijnen doen. Als je verwacht dat je geld terugkrijgt, ontvang je met een voorlopige aanslag een voorschot in twaalf maandelijkse termijnen. Met een voorlopige aanslag betaal je dus je inkomstenbelasting in het jaar dat je ook de inkomsten hebt. Of krijg je bijvoorbeeld je belastingteruggaaf vanwege hypotheekrenteaftrek al terug in de maand dat je de kosten hebt.
Iedereen die over 2024 een voorlopige aanslag ontving, krijgt meestal in december 2024 of januari 2025 weer een voorlopige aanslag over belastingjaar 2025. Ook is het mogelijk dat je voor het eerst een voorlopige aanslag ontvangt. Je ontvangt een voorlopige aanslag als de Belastingdienst verwacht dat je een groot bedrag aan belasting moet betalen bij de definitieve aanslag. Je kunt ook zelf een voorlopige aanslag aanvragen via Mijn Belastingdienst op belastingdienst.nl. Je ontvangt deze dan ieder jaar automatisch.
Ben je dit jaar een onderneming gestart? Dan doe je volgend jaar voor het eerst aangifte als ondernemer. En ontvang je daarna een definitieve aanslag inkomstenbelasting over de winst die je dit jaar maakt. Je moet dan in één keer betalen. Ook kan je in dezelfde periode één of meerdere voorlopige aanslagen krijgen. Om te voorkomen dat je in één keer een groot bedrag moet betalen of in dezelfde periode meerdere aanslagen moet betalen, kun je zelf een voorlopige aanslag aanvragen over de winst van dit jaar. Je betaalt je inkomstenbelasting dan alvast in maandelijkse termijnen vooruit. Lees hierover meer op de website van de Belastingdienst.
De voorlopige aanslag is een schatting die de Belastingdienst maakt op basis van de meest recente gegevens waarover de zij beschikt: de voorlopige aanslag 2024 of de laatste definitieve aanslag inkomstenbelasting. Het kan zijn dat er inmiddels iets is veranderd in je persoonlijke of financiële situatie. Door de gegevens op de voorlopige aanslag goed te controleren, voorkom je dat er een groot verschil zit tussen de voorlopige aanslag en de definitieve aanslag. En dat je dus achteraf een groot bedrag moet betalen.
Het kan zijn dat de gegevens op de voorlopige aanslag niet meer kloppen. Bijvoorbeeld omdat de hoogte van aftrekposten zoals hypotheekrente veranderd is, omdat je persoonlijke situatie gewijzigd is omdat je getrouwd of gescheiden bent of je winst uit onderneming gestegen of gedaald is. Dan kun je jouw voorlopige aanslag wijzigen via Mijn Belastingdienst op belastingdienst.nl. Dat kan op ieder moment gedurende het jaar. Als je je wijziging hebt doorgegeven, doet de Belastingdienst een check. Meestal krijg je daarna een nieuwe voorlopige aanslag. Dit duurt maximaal 8 weken, maar gaat meestal sneller. Het kan zijn dat de Belastingdienst vragen heeft. Of niet alle wijzigingen overneemt. Dan wordt er contact met je opgenomen. Na je uitleg bekijkt de Belastingdienst of je wijziging alsnog kan worden doorgevoerd.
Iedereen die inkomen heeft, betaalt mee aan de Zorgverzekeringswet. Als je in loondienst bent of een uitkering hebt, zorgt een werkgever of uitkeringsinstantie dat de bijdrage wordt betaald. Maar als ondernemer moet je zélf zorgen dat je de inkomensafhankelijke bijdrage Zvw betaalt. Als de Belastingdienst verwacht dat je op basis van je inkomen de bijdrage moet betalen, ontvang je als ondernemer ook een voorlopige aanslag Zvw. Ook deze voorlopige aanslag is een schatting gebaseerd op je inkomen uit de laatste voorlopige of definitieve aanslag inkomstenbelasting. Op basis van de definitieve aanslag van de inkomstenbelasting wordt ook de definitieve bijdrage aan de Zvw berekend.
Meer weten? Op belastingdienst.nl/ondernemers vind je meer informatie.
BRON: Belastingdienst