Tweede Kamerlid Thierry Aartsen (VVD) maakt zich flinke zorgen over mogelijk ongewenste effecten van het opstarten van de handhaving rond schijnzelfstandigheid. Wat hem betreft moet handhaving zich focussen op mensen die gedwongen zzp’er zijn.
“Prima als je gaat handhaven op mensen die tegen hun wil zzp’er zijn. Prima als je gaat handhaven op zzp’ers die onder het minimumloon worden betaald. Maar de VVD gaat het niet meemaken dat mensen, dat zzp’ers die gewoon zelfstandig in alle vrijheid dat willen doen vanaf 1 januari massaal op straat worden gezet, omdat de overheid een wet heeft bedacht van een aantal jaar geleden en vindt hoe de wereld eruit zou moeten zien.”
Dat zegt Thierry Aartsen, Kamerlid voor de VVD, in de podcast ZiPtalk. Hij reageert daarmee op de onrust die er is over de hervatting van handhaving op schijnzelfstandigheid per 1 januari.
“Ik maak me hier ook grote zorgen over”, zegt Aartsen. “Dat is ook de reden waarom ik het initiatief heb genomen om begin september een rondetafelgesprek over het handhavingsmoratorium te hebben in de Tweede Kamer. Dan komt de Belastingdienst langs om ons te informeren over wat ze van plan zijn. Dan komen ook de zelfstandigenorganisaties en vertegenwoordigers langs om te vertellen hoe de vlaggen er bij hen bijhangen. Je merkt dat er enorme onrust is.”
“We hebben inmiddels 1,2 miljoen zzp’ers. Mijn overtuiging is dat het gros van die mensen gewoon in alle vrijheid zelfstandig wil werken. Dan gaan we niet meemaken dat, omdat we een handhaving hebben, we mensen in een hokje gaan duwen en een moralistisch gedwongen werknemer laten zijn, terwijl ze zelf zeggen: ‘Laat mij nou gewoon zelfstandig werken’.”
Aartsen wil niet zo ver gaan om het moratorium in zijn geheel te verlengen, maar vindt wel dat de Belastingdienst zich zou moeten richten op probleemsectoren. “Mensen die tegen hun wil gedwongen zzp’er zijn. Of die onderbetaald worden. Of waar de problemen zijn. Pak daar het probleem als eerste aan, voordat je al die goedwillende zzp’ers de schrik op het lijf gaat jagen. En nog erger, die mensen krijgen nu allemaal geen opdrachten meer. Dat moeten we echt niet mee willen maken.”
Bron: ZiPconomy