Nederland kent een beroepsbevolking van bijna tien miljoen mensen. Ondanks de lage werkloosheidscijfers komen werknemers en zzp’ers zonder werk te zitten. Aan de andere kant biedt de huidige markt kansen om van loopbaan te switchen. De VAKbeweging biedt hierbij uitkomst.
Met de VAKbeweging bundelen vakbonden FNV en CNV hun krachten om werkenden in een onzekere werksituatie te ondersteunen en begeleiden. Met een uitgebreid dienstenpakket is de VAKbeweging er niet alleen voor leden van een vakbond. Dankzij subsidie vanuit de overheid kan iedereen gebruik maken van gratis loopbaan begeleiding en is er per deelnemer een scholingsbudget van vijfduizend euro beschikbaar. De loopbaancoaches van De VAKbeweging geven advies hoe de deelnemers dit het beste kunnen benutten. In 2023 maakten ruim 12.000 mensen gebruik van de aangeboden diensten.
In Nederland werken volgens het CBS momenteel ongeveer 1,2 miljoen mensen als zzp’er. Dit is 12,3% van de totale beroepsbevolking en hiermee staat Nederland in de top 5 van Europese landen met het grootste aandeel zzp’ers.
Op de website van de VAKbeweging (devakbeweging.nl) staan veel verhalen van werkenden die hulp hebben gezocht bij het starten of juist stoppen als zzp’er. Zo besloot Melany te stoppen als zelfstandig wijkverpleegkundige, en hielp loopbaancoach Anja van der Linden haar aan een nieuwe stap. “Bij Anja deed ik een interesse- en competentietest om te kijken welke beroepen en branches bij mij zouden passen.” Terwijl Huib Coolen na veertig jaar dienst in de elektrotechnische groothandel juist verder wil als zzp’er. “Ik onderzoek momenteel of ik als zzp’er aan de slag kan tijdens de laatste jaren voor mijn pensioen, bijvoorbeeld door onderhoudsklussen uit te voeren bij mensen thuis. Een lekke kraan repareren, een defect stopcontact maken, dat soort dingen. Daarover denkt (loopbaancoach) Carin ook goed mee. Zo wees ze me op de mogelijkheid van de Kleineondernemersregeling, de KOR.”
FNV en CNV bieden momenteel in 35 regio’s als de VAKbeweging loopbaanbegeleiding op maat en daarbij wordt onder meer samengewerkt met UWV, gemeenten, werkgevers en onderwijs in zogeheten regionale mobiliteitsteams. Samen bieden ze gratis extra hulp bij het zoeken van nieuw werk, aan iedereen die dat nodig heeft.
Bron: devakbeweging.nl