Is de RI&E verplicht voor zpp’er?

Redactie
Door Redactie 18 augustus 2023

Het kan voorkomen dat je als zzp’er een brief krijgt van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid omtrent een RI&E en dat je er nooit bij stil hebt gestaan of dit voor jou verplicht is.

De regel is dat je als werkgever wordt gezien als je medewerkers (hieronder vallen ook stagiairs, vrijwilligers, inhuurkrachten en uitzendkrachten) in dienst hebt en dan is een RI&E verplicht. Ook als je op andere wijze met iemand gaat samenwerken waarbij je aansprakelijk bent voor deze persoon geldt dat de RI&E wel verplicht is. In dit laatste geval functioneert de zpp’er dan feitelijk als werkgever. Voor het niet hebben van een RI&E kun je direct een boete krijgen.

Heb je als zelfstandige géén personeel in dienst, dan is het hebben van een RI&E niet verplicht. Kijk voor meer informatie op de website:
https://www.rie.nl/over-rie/regels/

Cookies op websites van de FNV

De FNV gebruikt functionele cookies die noodzakelijk zijn om de websites zo goed mogelijk te laten functioneren. Daarnaast maken we optioneel gebruik van statistische en marketing cookies. De functionele en statistische cookies maken geen gebruik van persoonsgegevens. De marketing cookies worden gebruikt voor het personaliseren van advertenties. Onderstaand kun je toestemming geven voor het gebruik van cookies. Voor meer informatie, of om op ieder moment je instellingen weer te wijzigen, kun je terecht op onze pagina over de cookies.

Functionele cookies: Cookies die nodig zijn om te zorgen dat de websites naar behoren functioneert.

Statistische cookies

:

Geven inzicht in hoe onze bezoekers de websites gebruiken.

Marketing cookies

:

Deze cookies gebruiken we om de websites op jouw voorkeur af te stemmen.