Als zzp'er je auto zakelijk of privé rijden: de fiscale voor- en nadelen

Redactie
Door Redactie 19 augustus 2021

Voor zzp’ers is het een regelmatig terugkerende vraag: is het voordeliger om de auto op de zaak te zetten of op privé? Het antwoord op wat voordeliger is, is niet zo simpel. Dit hangt namelijk af van een heleboel factoren, zoals de hoogte van de afschrijvingen, de onderhoudskosten, de verzekeringskosten, de motorrijtuigenbelasting, de CO2-uitstoot, het aantal in een jaar te rijden privé- en zakelijke kilometers en de btw-gevolgen.

In dit blog zetten we de voor- en nadelen van een zakelijke of privé auto voor je op een rijtje. Zo kun je een weloverwogen beslissing maken.

Wanneer ligt de keuze écht bij jou als zzp’er?

Als je ondernemer bent voor de inkomstenbelasting, dan mag je doorgaans kiezen of je de auto tot je ondernemingsvermogen of tot je privévermogen rekent. Deze keuze heb je echter niet wanneer je maar maximaal 500 kilometer per jaar privé met de auto rijdt. Dan moet je de auto verplicht tot het ondernemingsvermogen rekenen. Rijd je minder dan 10% van het aantal kilometers zakelijk? Dan moet je de auto verplicht tot het privévermogen rekenen.

Auto van de zaak

De voordelen:

 • Als je de auto tot het ondernemingsvermogen rekent, dan worden de aanschaf- en alle overige autokosten betaald door je onderneming;
 • Je kunt de overige autokosten (denk bijvoorbeeld aan onderhoud, brandstof, verzekering, motorrijtuigenbelasting, maar ook financieringskosten, parkeerkosten en was kosten) aftrekken van de winst van je onderneming en bovendien jaarlijks de afschrijving op de auto ten laste van de winst brengen;
 • Voor auto’s zonder CO2-uitstoot heb je recht op milieu-investeringsaftrek. Dat geldt onder omstandigheden ook voor de eventuele laadpaal.

De nadelen:

 • Bij verkoop van de auto realiseert je onderneming mogelijk een belaste winst. Het kan ook dat je aftrekbaar verlies realiseert;
 • Als je de auto van de zaak ook privé gebruikt, krijg je in de meeste gevallen te maken met een bijtelling privégebruik auto;
 • Je onderneming moet btw betalen over de waarde van het privégebruik auto. Kun je dit privégebruik niet bepalen, dan geldt in de regel dat de te betalen btw 2,7% van de catalogusprijs bedraagt. Vanaf het zesde jaar of bij het geval dat bij de aanschaf geen recht op aftrek van btw bestond, is dit 1,5%.

Auto in privé

De voordelen:

 • De auto blijft jouw privé-eigendom;
 • Bij verkoop van de auto realiseer je in privé mogelijk een onbelaste winst. Het is echter ook mogelijk dat je een niet-aftrekbaar verlies lijdt;
 • Je krijgt niet te maken met een bijtelling privégebruik auto;
 • Jouw onderneming hoeft geen btw te betalen over de waarde van het privégebruik auto. De ondernemer in de inkomstenbelasting kan de auto voor de omzetbelasting tot het ondernemingsvermogen rekenen, ook als de auto voor de winstberekening tot het privévermogen is gerekend. Andersom kan dit ook. De keuze voor de omzetbelasting staat dus los van de keuze voor de inkomstenbelasting;
 • Je kunt een belastingvrije onkostenvergoeding ontvangen van €0,19 per zakelijke kilometer (of ten laste van je winst brengen als je ondernemer in de inkomstenbelasting bent);
 • Je kunt een deel van de btw op gebruik en onderhoud van de auto in aftrek brengen. Dit kan alleen als je onderneming btw-belaste prestaties verricht. Verricht jouw onderneming ook btw-vrijgestelde prestaties, dan zal geen aftrek van btw mogelijk zijn voor de verhouding vrijgestelde prestaties-totale prestaties.

De nadelen:

 • Je moet zelf in privé de aanschafkosten en alle overige autokosten betalen;
 • Je kunt de gemaakte autokosten niet aftrekken van de winst van jouw onderneming (met uitzondering van de onkostenvergoeding die jouw onderneming aan je verstrekt voor jouw zakelijke kilometers) en je kunt ook de afschrijving op de auto niet ten laste van de winst van jouw onderneming brengen. De btw die je betaalt bij aanschaf van de auto kun je niet in aftrek brengen.

De keuze: auto zakelijk of privé?

Het antwoord op de vraag wat voordeliger is, is afhankelijk van allerlei omstandigheden en factoren. Verdiep je daarom goed in het onderwerp om te onderzoeken wat het beste voor jou werkt. Om het voor zzp’ers wat makkelijker te maken hebben we de FNV Zelfstandigen de Auto & Vervoer bundel opgesteld met handige downloads. In deze bundel zit ook rekenmodel auto privé of zakelijk, zodat jij snel kunt calculeren wat in jouw situatie het beste past. Download hem nu via deze link want deze bundel is maar beperkt beschikbaar!

Cookies op websites van de FNV

De FNV gebruikt functionele cookies die noodzakelijk zijn om de websites zo goed mogelijk te laten functioneren. Daarnaast maken we optioneel gebruik van statistische en marketing cookies. De functionele en statistische cookies maken geen gebruik van persoonsgegevens. De marketing cookies worden gebruikt voor het personaliseren van advertenties. Onderstaand kun je toestemming geven voor het gebruik van cookies. Voor meer informatie, of om op ieder moment je instellingen weer te wijzigen, kun je terecht op onze pagina over de cookies.

Functionele cookies: Cookies die nodig zijn om te zorgen dat de websites naar behoren functioneert.

Statistische cookies

:

Geven inzicht in hoe onze bezoekers de websites gebruiken.

Marketing cookies

:

Deze cookies gebruiken we om de websites op jouw voorkeur af te stemmen.