Ondernemers krijgen vanaf 1 juli 2025 te maken met nieuwe wetten, wetswijzigingen en regels. Zo moeten websites toegankelijk zijn voor mensen met een beperking, gaat het minimumloon omhoog en moet geld lenen makkelijker zijn door het afschaffen van het verpandingsverbod. Hieronder volgt een overzicht van zaken die voor zzp’ers relevant kunnen zijn.
Wetswijzigingen vanaf 1 juli 2025
Lever je online diensten? Vanaf 28 juni 2025 moeten die toegankelijk zijn voor iedereen, ook voor mensen met een beperking. Denk bij online diensten bijvoorbeeld aan het verkopen van producten in een webshop.
Websites en apps moeten vanaf 28 juni gebruiksvriendelijk zijn voor mensen met een beperking in zicht, gehoor of bewegen. Het doel is dat iedereen zelfstandig kan deelnemen aan de samenleving.
Verkoop je bijzondere bromfietsen? Vanaf 1 juli 2025 moet zo’n bromfiets een kentekenplaat hebben. Zo kan iedereen zien dat de bromfiets de weg op mag. Een bijzondere bromfiets is een licht voertuig dat maximaal 25 kilometer per uur rijdt zoals een BSO-bus of een kickbike.
Voor bijzondere bromfietsen die nu al op de weg rijden, geldt een overgangstermijn. Na invoering van de kentekenplicht hebben gebruikers een jaar de tijd om zich aan te melden bij de RDW.
Bedrijven mogen hun openstaande facturen vanaf nu gebruiken om een lening te krijgen. Afspraken die dat verbieden, de zogenaamde verpandingsverboden, zijn niet meer geldig. Daardoor moet het makkelijker zijn geld te lenen.
De ingangsdatum van onderstaande nieuwe wetten is nog niet definitief. Waarschijnlijk gaan die wel op 1 juli 2025 in.
Rijd je een elektrische bedrijfswagen voor je bedrijf? En weegt die maximaal 4.250 kilo? Dan mag je die bedrijfswagen straks ook besturen met rijbewijs B. Nu mag je een elektrische bedrijfswagen met rijbewijs B besturen tot maximaal 3.500 kilo.
Zo kunnen ook ondernemers zonder speciaal rijbewijs in een zwaarder duurzaam voertuig rijden. Dat moet ervoor zorgen dat milieuvriendelijke vervoersmiddelen meer worden gebruikt.
Geef je rijles en heb je alleen rijbewijs B? Dan mag je vanaf 1 juli 2025 ook in zwaardere elektrische voertuigen lesgeven. Het voertuig mag maximaal 4.250 kilo wegen. Dat is nu maximaal 3.500 kilo. Je moet wel minimaal 2 jaar je rijbewijs B in bezit hebben.
Als taxi-ondernemer krijg je te maken met een nieuw registratiesysteem voor taxiritten: de Centrale Database Taxivervoer (CDT). De ritgegevens geef je daarmee door aan de ILT (Inspectie Leefomgeving en Transport). Die controleert de gegevens en kijkt of taxichauffeurs zich aan de regels houden.
De wetswijziging gaat waarschijnlijk in op 1 juli 2025. Er is een overgangsperiode tot januari 2028. Zo hebben taxi-ondernemingen de tijd om over te stappen op het nieuwe systeem.
De ingangsdatum van onderstaande nieuwe wetten is in augustus 2025.
Slimme apparaten die met internet verbonden zijn, moeten straks voldoen aan strengere veiligheidsregels. Denk aan routers, camera’s, lampen en babyfoons. Vanaf 1 augustus 2025 moeten die apparaten een sterk wachtwoord hebben, dat de gebruiker zelf maakt. Ze moeten ook updates krijgen en persoonlijke gegevens beschermen en beheren. In de Europese Unie (EU) is het vanaf augustus verboden onveilige producten op de markt te brengen.
Alle vrachtwagens voor internationaal vervoer moeten op 19 augustus 2025 een slimme tachograaf type 2 (SMT2) hebben. Een tachograaf registreert de rij- en rusttijden, de snelheid en de afgelegde afstand van een voertuig.
Vrachtwagen met een digitale of analoge tachograaf moesten al voor 2025 overstappen naar de SMT2. Nu moeten ook trucks met een SMT1 eraan geloven. Voor 19 augustus moet die tachograaf plaats hebben gemaakt voor de SMT2.
De ingangsdatum van onderstaande nieuwe wetten is nog niet definitief. Waarschijnlijk gaan deze wetten in de tweede helft van 2025 in.
De systemen van je bedrijf moeten voldoen aan de Europese Data Act. Daardoor moet je gegevens van apparaten, zoals machines of voertuigen, makkelijker kunnen delen. Bijvoorbeeld voor onderhoud of het verbeteren van bedrijfsprocessen.
Je moet ook zorgen dat je klanten die gegevens kunnen delen met andere partijen. De wet moet je meer flexibiliteit geven in het gebruik van gegevens en de keuzevrijheid van je klanten vergroten.
Toezicht en handhaving wetten
In Nederland zorgen verschillende instanties voor het toezicht op en de handhaving van wetten.
Zo zijn er toezichthouders die controleren of iedereen zich aan de wet houdt. Voorbeelden daarvan zijn de Autoriteit Financiële Markten (AFM), de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ).
Ook gemeenten, politie en het Openbaar Ministerie zorgen ervoor dat mensen en organisaties zich aan de regels houden. Denk aan het uitvoeren van een controle of voorlichting en advies.
Als iemand een wet overtreedt, kunnen toezichthouders of handhavingsorganisaties straffen opleggen. Dat verschilt van een boete tot het eisen van een gevangenisstraf. De hoogte van de straf hangt af van de ernst van de overtreding.
BRON: KVK (Voor ondernemers mét personeel verwijzen we naar dit artikel van de KVK)