FNV ZZP

Modelovereenkomsten voor zzp'ers in de bouw

Modelovereenkomsten voor zzp'ers in de bouw

Soms is het verschil tussen een zelfstandige en iemand in loondienst niet zo duidelijk. Om er zeker van te zijn dat je echt als zelfstandige werkt bij een opdrachtgever zijn er modelovereenkomsten opgesteld. Er is er één speciaal voor afbouw, bouw & infra en dakdekkers. Vul een overeenkomst samen met je opdrachtgever in. Werk je zoals in deze overeenkomst is vastgelegd, dan bén je een zelfstandige.

Voorbeelden van modelovereenkomsten


Fiscale voordelen
Toch zal de Belastingdienst pas bij je aangifte inkomstenbelasting kunnen vaststellen of je in aanmerking komt voor de fiscale voordelen voor zelfstandigen. Dit is namelijk afhankelijk van je werkwijze over het héle belastingjaar en niet van 1 opdrachtgever. 

Overeenkomst met alle betrokken partijen
Het bijzondere aan deze modelovereenkomsten is dat ze zijn opgesteld in samenwerking met alle betrokken partijen, dus zowel opdrachtgevers als zelfstandigen. De onderstaande overeenkomsten zijn goedgekeurd door de Belastingdienst.

Vragen?
Heb je vragen over hoe je de modelovereenkomsten kunt gebruiken of een probleem met je opdrachtgever in verband met de Wet DBA? Neem dan contact op met projectbouwkolom@fnv.nl.

Modelovereenkomsten bouw & infra

Download de Bouw & Infra modelovereenkomst:

• Modelovereenkomst Bouw & Infra (pdf)
• Toelichting modelovereenkomst Bouw & Infra (pdf)

Download de dakdekkers modelovereenkomst:

• Modelovereenkomst Dakdekkers inclusief beoordeling Belastingdienst (pdf)