FNV ZZP

Tolken-vertalers

FNV Zelfstandigen is dé belangenbehartiger voor zelfstandig ondernemers. Ook voor Tolken&Vertalers.
Met de oprichting van de speciale sectie binnen de vereniging, kunnen we nóg gerichter aan de slag voor u op het gebied van goed opdrachtgeverschap, minimumtarieven, AOV en pensioen. 

Geslaagd symposium Werkwoord
Zaterdag 24 september stond De Witte Vosch aan de Oudegracht in Utrecht in het teken van het symposium Werkwoord, georganiseerd door de Sectie Tolken en Vertalers van FNV Zelfstandigen. De Sectie telt inmiddels al zo’n 300 leden, waarvan bijna 50 mensen het symposium bezochten.

Een geslaagde dag! In de ochtend vond met een bescheiden aantal leden de sectievergadering plaats. Na de lunch startte het symposium, waarbij onder leiding van dagvoorzitter Jeanette Brouwer een levendig debat plaatsvond tussen het publiek en vertegenwoordigers van VViN (de branchevereniging vertaalburo's), WBTV (register), politiek en de vakbeweging.


Tweede Kamerlid Sharon Gesthuizen van de SP gaf na de overhandiging van het manifest aan zich in Tweede Kamer hard te willen maken voor de beroepsgroepen Tolken en Vertalers. Zij vroeg daarbij om een concrete uitwerking van de in het manifest genoemde actiepunten. De belangrijkste punten uit het manifest, te weten hogere tarieven en bijzondere tarieven voor speciale omstandigheden, een code voor goed opdrachtgeverschap, meer aandacht voor ondernemerschap op de beroepsopleiding en betaalbare bijscholing, worden verder uitgewerkt.

Mariëtte Patijn, lid van het dagelijks bestuur van de FNV zag ook wel kansen om te knokken voor hogere tarieven. “Als de overheid beter betaalt, zal dit ook positieve gevolgen hebben voor de 'vrije markt'.” Ook werd gepleit voor een goede samenwerking tussen de beroepsverenigingen en werden leden nadrukkelijk gevraagd om verder te praten over de mogelijke verbetering voor de beroepsgroep.

Tenslotte werd tijdens het debat nog gesproken over modelovereenkomsten, het aanbestedingsbeleid en de rol van intermediairs of opdrachtgevers. Al met al een geslaagde dag waar de sectie tevreden op kan terugkijken.

U vindt het Manifest Tolken & Vertalers hier.

Vraag meer informatie op

Wilt u meer weten over FNV Zelfstandigen? Laat uw gegevens achter en wij nemen vrijblijvend contact met u op.