FNV ZZP

Groeien als zzp'er

Laatste update: 23 juni 2021

Groeien als zzp'er

De zaken gaan goed. Heel goed zelfs: je wilt uitbreiden. Dat kan op verschillende manieren. Meer personeel, meer klanten of meer bedrijfsactiviteiten. Misschien wil je zelfs de grens over. Uitbreiding heeft hoe dan ook gevolgen voor je als zzp’er. Voor de belasting bijvoorbeeld. Misschien moet je je ondernemingsvorm aanpassen. Of op zoek naar een groter kantoor.

Groeien gaat niet gratis

Hoe je uitbreiding er ook uitziet: groeien is niet gratis. Bovendien stijgen de kosten met de groei van je bedrijf mee. Je moet bijvoorbeeld investeren in marketing en meer verzekeringen afsluiten. Aan geld komen kan op verschillende manieren. Met een gedegen ondernemingsplan op zak kun je aankloppen bij de bank. Maar dan moet je wel voldoende zekerheid kunnen bieden.

Gaat de bank niet overstag? Gelukkig zijn er meer opties. Bij de borgstellingsregeling voor het MKB (BMKB) staat de overheid garant voor een deel van de lening. De bank zal hierdoor sneller over de brug komen. Of vraag een microkrediet aan. Kleine ondernemers kunnen op die manier een lening krijgen tot € 50.000. Je krijgt er vaak nog coaching bij ook. 

En dan zijn er nog talloze subsidies voor ondernemers waar je misschien voor in aanmerking komt. Bij een uitbreiding kan het interessant zijn om je eenmanszaak om te zetten naar een BV of vof. Raadpleeg altijd een accountant, want hier zitten wat haken en ogen aan.

In onderstaande brochure lees je de mogelijkheden voor verschillende ondernemingsvormen.

Ben je lid van FNV Zelfstandigen, download de brochure dan via deze link.

undefined