FNV ZZP

Aangifte inkomstenbelasting

Laatste update: 23 juni 2021

Aangifte inkomstenbelasting

Ben je ondernemer volgens de Belastingdienst? Dan moet je inkomstenbelasting betalen over je nettowinst. Uiterlijk op 1 maart staat er dan een aangifteformulier voor je klaar. Je kunt het formulier zelf invullen, maar uitbesteden aan je accountant of aangifte doen via administratiesoftware kan ook.

Je Inkomstenbelasting

Als zzp’er betaal je inkomstenbelasting over je jaarwinst. Dat bedrag is je omzet na aftrek van alle zakelijke kosten. Mogelijk kun je profiteren van aftrekposten zoals de startersaftrekzelfstandigenaftrek of de investeringsaftrek. Je betaalt dan minder inkomstenbelasting. Je moet dan wel aan bijvoorbeeld het urencriterium voldoen. Dit moet je kunnen aantonen voor de Belastingdienst. Houd je werkzaamheden daarom goed bij en bewaar bonnen, offertes en facturen. Dat maakt het meteen makkelijker om de aangifte in te vullen.

Voor 8 mei indienen

De aangifte over 2020 moet in 2021 voor 8 mei binnen zijn. Zorg dus dat je tegen die tijd genoeg geld hebt om de inkomstenbelasting te kunnen betalen. Je kunt natuurlijk niet voorspellen wat je omzet en kosten zullen zijn. Veel zzp’ers reserveren voor de zekerheid 30% van hun omzet voor de inkomstenbelasting. Zie je aankomen dat je niet op tijd belastingaangifte kunt doen? Vraag dan op tijd uitstel aan om boetes te voorkomen. 

Met onderstaande brochures helpen we je een eindje op weg met je aangifte.

Ben je lid van FNV Zelfstandigen? Download de brochures dan via deze link.

5 tips voor zzp’ers voor een correcte belastingaangifte over 2020

 

Checklist en aandachtspunten belastingaangifte zzp’ers

 

De belangrijkste wijzigingen in de aangifte inkomstenbelasting over 2020 voor zzp'ers

 

Dit mag je als zzp’er aftrekken van je omzet over 2020

 

Jaarrekening zelf opstellen