FNV ZZP

Zelfstandigen Bouw

Veilig en gezond werken als zelfstandige in de bouw

Wist jij dat er jaarlijks overlijden 4.000 mensen vroegtijdig overlijden door onveilige en ongezonde arbeidsomstandigheden?
Dat is zes keer zoveel mensen als in het verkeer omkomen. En wist je dat zelfstandigen in de bouw vaker dan gemiddeld betrokken zijn bij arbeidsongevallen?

In onderstaande brochures zetten we de belangrijkste informatie op een rijtje over veilige en gezonde arbeidsomstandigheden voor zzp’ers in de bouw. Als je lid bent van de FNV kun je de brochures via deze link downloaden.undefined


undefined

undefined

undefined

 

undefined 

undefined

Petitie uurtarief

Petitie voor een minimaal uurtarief van € 42,-

Vind je ook dat zelfstandigen in de bouw minimaal 42 euro per uur moeten verdienen, waarmee ze een goede arbeidsongeschiktheidsverzekering en pensioenopbouw voor zichzelf kunnen afsluiten?

Teken nu de petitie!

Trainingsavonden voor zzp'ers in de bouw

Speciaal voor (startende) zzp'ers in de bouw organiseert FNV Bouwen & Wonen twee trainingsavonden waarop je veel informatie en nuttige tips kunt krijgen.

Hoe voorkom je een juridisch geschil? Hoe stel je een goede offerte op? Hoe moet je factuur eruit zien? Als zelfstandig ondernemer ben je -behalve vakman of vakvrouw- ook ondernemer.
Om je daarbij goed te ondersteunen, organiseren wij trainingen over alles wat je als ondernemer moet weten. 
De training is gratis voor zelfstandige leden van de FNV.

Modelovereenkomsten voor zzp'ers in de bouw

Soms is het verschil tussen een zelfstandige en iemand in loondienst niet zo duidelijk. Om er zeker van te zijn dat je echt als zelfstandige werkt bij een opdrachtgever zijn er modelovereenkomsten opgesteld. Er is er één speciaal voor afbouw, bouw & infra en dakdekkers. Vul een overeenkomst samen met je opdrachtgever in. Werk je zoals in deze overeenkomst is vastgelegd, dan bén je een zelfstandige.

Fiscale voordelen
Toch zal de Belastingdienst pas bij je aangifte inkomstenbelasting kunnen vaststellen of je in aanmerking komt voor de fiscale voordelen voor zelfstandigen. Dit is namelijk afhankelijk van je werkwijze over het héle belastingjaar en niet van 1 opdrachtgever. 

Overeenkomst met alle betrokken partijen
Het bijzondere aan deze modelovereenkomsten is dat ze zijn opgesteld in samenwerking met alle betrokken partijen, dus zowel opdrachtgevers als zelfstandigen. De onderstaande overeenkomsten zijn goedgekeurd door de Belastingdienst.

Vragen?
Heb je vragen over hoe je de modelovereenkomsten kunt gebruiken of een probleem met je opdrachtgever in verband met de Wet DBA? Neem dan contact op met projectbouwkolom@fnv.nl.

Download de modelovereenkomst Afbouw:

• Modelovereenkomst Afbouw met de werkwijze van de zelfstandige en opdrachtgever (pdf)
• Opdrachtbeschrijving modelovereenkomst Afbouw met (werk) beschrijving (pdf)
• Toelichting modelovereenkomst Afbouw met voorbeeldsituaties (pdf)


Download de Bouw & Infra modelovereenkomst:

• Modelovereenkomst Bouw & Infra (pdf)
• Toelichting modelovereenkomst Bouw & Infra (pdf)

Download de dakdekkers modelovereenkomst:

• Modelovereenkomst Dakdekkers inclusief beoordeling Belastingdienst (pdf)