FNV ZZP

Taaltrainers

Taaltrainers

Taaltrainers hebben dagelijks te maken met taleninstituten. Via deze instituten komen taaltrainers aan opdrachten. Eigenlijk gaat het om bemiddelingsbureaus die eenzijdig tarieven bepalen en opleggen. Soms gaat het zelfs om tarieven van maar € 20,- per trainingsuur.
Daarvoor moet de taaltrainer de trainingen ook nog voorbereiden, is er meestal sprake van nawerk en moet de taaltrainer vaak ook onbetaalde reistijd op de koop toenemen. Door de druk op de tarieven hebben taaltrainers een te laag inkomen en kunnen zij zich maar moeilijk verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid, laat staan dat zij geld kunnen reserveren voor de oude dag. De FNV wil hierin verandering brengen. Wij vinden dat zelfstandigen het recht moeten krijgen om collectief tariefafspraken te maken. Wij willen dat de mededingingswetgeving zowel nationaal als ook Europees zo wordt aangepast dat zelfstandigen zonder personeel het recht krijgen collectief tariefafspraken te maken.

Positie Zelfstandige taaltrainers

Wij willen met verschillende groepen zelfstandigen demonstreren en actievoeren om de positie van deze zelfstandigen aan te kaarten. Voor de groep taaltrainers betekent dit dat we ook in overleg willen treden met de koepel van trainingsinstituten NRTO.

Daarnaast lobbyen we bij politieke partijen. Er is al een motie aangenomen om collectief onderhandelen voor zelfstandigen mogelijk te maken in de creatieve sector. We willen laten zien dat in meerdere sectoren het recht op collectief onderhandelen zelfstandigen kan helpen om hun tarieven te verhogen. 


De ACM (Autoriteit Consument en Markt) heeft een hele strikte leidraad gepubliceerd over de mogelijkheden van zelfstandigen om collectief tariefafspraken te maken; dit mag alleen in geval van schijnzelfstandigheid. Daarvan is (meestal) geen sprake bij taaltrainers. Maar toch hebben ze geen enkele onderhandelingspositie ten opzichte van tussenbureaus en hebben zij geen zeggenschap over wat zij verdienen. Ook de ACM willen wij daarom confronteren met de positie van de taaltrainers.


Om echt het verschil te kunnen maken hebben wij jullie nodig!
Wil jij meer te zeggen hebben over je eigen inkomen, wil je zelf je tarief kunnen bepalen en niet afhankelijk zijn van tarieven die eenzijdig worden opgelegd door bemiddelaars?  Wil je gebruik kunnen maken van onze uitgebreide dienstverlening, helemaal toegespitst op jou als zelfstandige? Word dan nu lid van FNV Zelfstandigen!

Interessante brochures

FNV Zelfstandigen heeft een aantal interessante brochures voor haar leden gemaakt. Als je lid bent kun je ze allemaal gratis downloaden. We geven je een klein voorproefje:

undefined

undefined

undefined

undefined

Als je lid wordt van FNV Zelfstandigen krijg je gratis ons 'Handboek voor zzp'ers' toegestuurd!

undefined