FNV ZZP

Per 1 januari 2023 stopt de FOR (fiscale oudedagsreserve)

Laatste update: 22 november 2022

Per 1 januari 2023 stopt de FOR (fiscale oudedagsreserve)

De opbouw van de fiscale oudedagsreserve (FOR) voor ondernemers voor de inkomstenbelasting stopt per 1 januari 2023. Je kunt de opgebouwde oudedagsreserve laten staan of in een ander pensioenproduct onderbrengen. Voor nieuwe pensioenopbouw heb je ook een aantal keuzes. Bedenk hoe je pensioen op wilt bouwen, want met alleen AOW kom je misschien niet rond.

Wat is de fiscale oudedagsreserve (FOR)

De fiscale oudedagsreserve (FOR) geldt voor de ondernemer voor de inkomstenbelasting. Dit zijn ondernemers in een eenmanszaak, vof, maatschap en cv. Ongeveer eenderde van de ondernemers in deze groep gebruikt deze regeling.

De FOR heet dan wel oudedagsreserve, maar is toch geen pensioen. Bij sparen voor je pensioen zet je geld opzij voor je oude dag. De FOR is niets meer dan een uitstel van belasting op een deel van de winst van je bedrijf, dat je uiteindelijk meestal belastingvoordeel oplevert. Je kunt dit onbelaste deel van de winst apart zetten op een geblokkeerde bankspaarrekening of een lijfrente kopen. Het is niet verplicht. In de praktijk gebruiken veel ondernemers het geld in hun onderneming.

Dit verandert er

Vanaf 1 januari 2023 kun je geen nieuwe FOR meer opbouwen. Als je al een FOR hebt opgebouwd, kun je dit bedrag gewoon laten staan. Het bedrag dat je al hebt opgebouwd en de voorwaarden voor dat bedrag blijven hetzelfde. Je kunt geen nieuwe bedragen meer toevoegen. Kijk zo snel mogelijk naar alternatieven voor pensioenopbouw.

Aflossen bestaande FOR

Het opgebouwde bedrag mag blijven staan, maar je kunt je FOR ook aflossen en gebruiken voor de aankoop van een lijfrente of banksparen. Het is een manier om je pensioengeld veilig te stellen. Zo heb je geen onverwachte belastingschuld op het moment dat je pensioen ingaat.

De premie voor lijfrente en banksparen is fiscaal aftrekbaar. De FOR-belasting en de aftrekpost voor lijfrente of banksparen vallen tegen elkaar weg in de belastingaangifte. Vanaf 1 januari 2023 zijn de voorwaarden ook gunstiger.

Los je je FOR af maar doe je er verder niets mee, dan wordt het vrijgekomen FOR bedrag opgeteld bij je inkomen van dat jaar. Je betaalt er inkomstenbelasting over. Let op dat je dat geld ook echt beschikbaar hebt. Dan kun je de aanslag meteen betalen en krijg je geen belastingschuld.

Soorten pensioenvoorzieningen

Je kunt als ondernemer op een aantal manieren een pensioen opbouwen naast je AOW. Of extra pensioen als je al bij een verplicht pensioenfonds aangesloten bent. Je kunt zelf sparen of beleggen, banksparen of een pensioenproduct kopen bij een verzekeraar of andere aanbieder.

Schakel eventueel hulp in van een onafhankelijk financieel adviseur of pensioenadviseur. Of vergelijk zelf producten en spaarmethoden met elkaar zodat je inzicht krijgt in het rendement. 

De KVK heeft een aantal alternatieve spaarmanieren voor je pensioen. Je kunt ze ook met elkaar combineren, dat kan meer rendement en flexibiliteit bieden.

Je leest ze op deze pagina van de KVK.

Bron: KVK