FNV ZZP

Let op: spookfactuur in omloop!

Laatste update: 22 november 2022

Let op: spookfactuur in omloop!

De Fraudehelpdesk meldt dat er een e-mail rond gaat met in de bijlage een document met de titel ‘Factuur’ voor domeinnaamregistratie 2022-2023. Voor de betaling wordt een Spaans rekeningnummer genoemd.

Het document wordt factuur genoemd en heeft ook het uiterlijk van een factuur. Onderaan staan de gebruikelijke kleine letters, waaruit blijkt dat het hier slechts een aanbieding betreft en dus GEEN factuur. Verder wordt in het document niet duidelijk gemaakt wat het aanbod precies inhoudt, noch waar je domeinnaam zou worden geregistreerd.

Je domeinnaamregistratie zit meestal bij je hoster of je registrar en die ken je uiteraard. De aanbieder hoopt er op dat je daar niet op let en betaalt. Niet doen! De registratie van je domeinnaam bij jouw reguliere partij is overigens vaak vele malen goedkoper dan de aanbieding in de spookfactuur. Trap er dus niet in! Er is sprake van misleiding en dus van het strafbare misdrijf van acquisitiefraude.

De spookfactuur moet je dus niet betalen en de e-mail kun je negeren. De Fraudehelpdesk hoort wel graag een melding als je de spookfactuur ontvangt. Je kunt een melding doen via: https://www.fraudehelpdesk.nl/fraude-melden/

Als je de e-mail krijgt, kun je je uiteraard ook wenden tot de juridische afdeling van FNV Zelfstandigen.