FNV ZZP

Ondernemers krijgen op termijn steun bij hoge energierekening

Laatste update: 11 oktober 2022

Ondernemers krijgen op termijn steun bij hoge energierekening

De torenhoge energieprijzen raken iedereen in Nederland, ook het mkb. Het kabinet werkt aan plannen om ondernemers te helpen. Er komt waarschijnlijk een prijsplafond voor energie, waardoor je minder betaalt voor je energie tot een bepaald verbruik. Het kabinet wil ook meer geld uittrekken om ervoor te zorgen dat bedrijven verduurzamen. Lees hier wat er op dit moment bekend is over de energiemaatregelen.Bron: KvK

Dit artikel wordt bijgewerkt zodra er meer informatie beschikbaar is.

Prijsplafond voor mkb

Het kabinet wil voor een deel van het mkb een tijdelijk prijsplafond voor energieprijzen invoeren. Voor zover nu bekend is gaan hiervoor dezelfde regels gelden als voor huishoudens. Dat betekent dat je een aangepast maximumtarief betaalt over je verbruik tot 1.200 m3 gas en 2.400 KWh elektriciteit. Voor aardgas betaal je waarschijnlijk 1,45 euro per m3 en voor elektriciteit 0,40 eurocent per kWh. Over alles wat je daarboven verbruikt betaal je de marktprijs. Het prijsplafond geldt van 1 januari tot en met 31 december 2023. Mogelijk komt er vanaf 1 november 2022 een overbruggingsregeling.

Het prijsplafond vervangt een eerder plan om volgend jaar de energiebelasting voor bedrijven te verlagen.

Tegemoetkoming Energiekosten-regeling (TEK)

Het kabinet komt met een speciale subsidieregeling voor bedrijven die niet ontkomen aan een hoog energieverbruik, de Tegemoetkoming Energiekosten-regeling (TEK). Op korte termijn wordt duidelijk wie gebruik kan maken van de TEK, wat het totale budget is en hoeveel steun ondernemers maximaal krijgen. De TEK vergoedt een deel van de kostenstijging voor 2022 en 2023. Je kunt waarschijnlijk vanaf begin 2023 gebruikmaken van deze regeling, omdat de Europese Commissie deze eerst moet goedkeuren.

Ondernemers met dringende problemen vanwege hoge energierekeningen kunnen niet tot 2023 wachten. Het kabinet werkt daarom aan andere maatregelen die vanaf november 2022 al ingaan. Details volgen zo snel mogelijk.

BMKB-groen voor verduurzaming

Het kabinet maakt extra geld vrij voor verduurzaming van het mkb met de BMKB-Groen regeling. Met de deze regeling krijg je een borgstelling tot maximaal 67,5 procent van een krediet dat je aanvraagt om te verduurzamen. De overheid staat garant voor dit percentage. Je kunt daardoor bij de bank meer lenen dan je op basis van je onderpand krijgt. Je gebruikt de BMKB-Groen voor investeringen waarmee je je bedrijfspand of bedrijfsmiddelen verduurzaamt.

Groene aftrekposten

De overheid wil bedrijven helpen met verduurzamen. Daarom komt er meer geld beschikbaar voor verschillende groene aftrekposten, zodat je bij de aangifte inkomstenbelasting minder belasting betaalt. Wat dit precies inhoudt en om welke bedragen het gaat, is op dit moment nog niet duidelijk.

Besparen op je energiekosten? Lees wat de KvK op een rijtje zette over welke kleine en grote stappen je kunt zetten om je pand te verduurzamen.