FNV ZZP

Let op: je kunt je niet meer met Digid Basis aanmelden bij de Belastingdienst

Laatste update: 11 oktober 2022

Let op: je kunt je niet meer met Digid Basis aanmelden bij de Belastingdienst

Let op: Sinds 1 oktober 2022 is de manier van inloggen bij de Belastingdienst veranderd. Het is nu niet meer mogelijk om in te loggen met DigiD Basis (DigiD gebruikersnaam en wachtwoord). Inloggen gaat dan via sms-controle of de DigiD app. Door deze extra beveiliging zijn persoonlijke gegevens van burgers nog beter beschermd. Ook voor Toeslagen wordt de extra beveiliging toegevoegd. Voor Toeslagen is het vanaf 1 januari 2023 niet meer mogelijk om in te loggen met DigiD Basis.

Als je nu als zzp'er nog inlogt met DigiD Basis, dan kun je overschakelen naar de DigiD app. Of je kunt sms-controle toevoegen aan je gebruikersnaam en wachtwoord. Deze sms-controle is te gebruiken op je mobiele en vaste telefoon. Daarnaast is het mogelijk om een helper te machtigen voor het afhandelen van de belastingdienstzaken via DigiD Machtigen. Ook blijft het mogelijk om belastingzaken te regelen op papier.


Tijdens de lopende aangifteperiode worden burgers op de hoogte gebracht van de aankomende verandering. Zij worden hierop geattendeerd via het DigiD inlogscherm op het moment dat zij inloggen bij de Belastingdienst. Ze worden aangemoedigd om direct de DigiD app te downloaden of sms-controle in te stellen. Het grootste deel van de burgers dat gewend is om in te loggen met DigiD Basis, beschikt al over de DigiD app of heeft de sms-controle al ingesteld. Op dit moment beschikken ongeveer 150.000 mensen die inloggen bij de Belastingdienst nog niet over een hoger inlogniveau dan DigiD Basis.