FNV ZZP

Ondernemer betaalt per 1 oktober belastingschuld af

Laatste update: 13 september 2022

Ondernemer betaalt per 1 oktober belastingschuld af

Heb je brieven van de Belastingdienst ontvangen over het terugbetalen van je belastingschuld? Vanaf 1 oktober 2022 moeten ondernemers belastingschulden, die ontstaan zijn door bijzonder uitstel van betaling, afbetalen. Hoe dit werkt lees je in dit KVK-artikel.

Ondernemers die door de coronacrisis betalingsproblemen hadden, konden tussen 12 maart 2020 en 31 maart 2022 bijzonder uitstel van belastingbetaling aanvragen bij de Belastingdienst. Sinds 1 april moet je nieuw opkomende belastingen weer gewoon op tijd betalen. Heb je bijzonder uitstel van belastingbetaling gekregen? Dan heb je brieven van de Belastingdienst gekregen met informatie over de hoogte van de schuld en de betalingsregeling.

Belastingschuld bijzonder uitstel terugbetalen

Je krijgt van oktober 2022 tot november 2027 de tijd om de belastingschuld af te lossen. Je betaalt elke maand een vast bedrag. Dit maandbedrag staat in een brief die je van de Belastingdienst krijgt. De uiterste betaaldatum van de eerste termijn is 31 oktober 2022. Je kunt ook eerder starten met afbetalen.

Problemen met terugbetalen

Lukt het je niet om de belastingschuld bijzonder uitstel vanaf oktober terug te betalen? Kom dan zo snel mogelijk in actie om je problemen op te lossen. De regel is dat ondernemers deze belastingschuld helemaal moeten afbetalen. Dit betekent dat alleen in uitzonderlijke gevallen de mogelijkheid bestaat van (gedeeltelijke) kwijtschelding van belastingschuld.

Schulden hoef je niet alleen op te lossen. Er zijn organisaties, zoals schuldhulpverleners, die je hier, soms gratis, bij helpen. Het stappenplan schulden helpt je bij het in kaart brengen en oplossen van je schulden.

Problemen met belastingbetaling na 1 april

Sinds 1 april moeten ondernemers belastingen gewoon betalen en is bijzonder uitstel aanvragen geen optie. Misschien kun je wel regulier belastinguitstel of een betalingsregeling krijgen als het niet lukt om op tijd je nieuw opkomende belasting te betalen. Dit heeft géén gevolgen voor de betalingsregeling of de hoogte van de belastingschuld die je opbouwde tijdens het bijzonder uitstel van betaling.

Versoepeling betalingsregeling

Voor sommige ondernemers wordt het mogelijk om de aflossingstermijn van de coronabelastingschuld te verlengen van vijf naar zeven jaar. Ook wordt het mogelijk om eenmalig een betaalpauze van drie maanden in te lassen en om per kwartaal te betalen in plaats van per maand. Wil je in aanmerking komen voor deze aangepaste betalingsregeling? Binnenkort kun je een verzoek indienen bij de Belastingdienst. Op dit moment kan dat nog niet.