FNV ZZP

Het zzp pensioen stopt, dit kun je doen!

Laatste update: 19 september 2022

Het zzp pensioen stopt, dit kun je doen!

FNV Zelfstandigen ontving afgelopen weken een aantal e-mails over het stoppen van het zzp pensioen. Naar aanleiding van deze vragen hebben we contact gehad met collega's die destijds indertijd betrokken waren bij de oprichting van de gezamenlijke stichting die het mogelijk heeft gemaakt dat zelfstandigen konden gaan deelnemen in een oudedagsvoorziening (2015)(lijfrentebeleggingsrekening).

Daar heeft FNV Zelfstandigen destijds ook aan mee gewerkt. Van belang is dat wij nooit een financieel advies hebben gegeven waarin te beleggen. Dat mocht toen al niet en mag nog steeds niet, omdat je hiervoor een vergunning van de AFM moet hebben (behalve de kennis). Wat we wel hebben gedaan, is meewerken aan een wetswijziging voor een verruiming van de wettelijke mogelijkheden om te kunnen sparen voor de oude dag.

Loyalis en APG

En daarnaast zijn destijds Loyalis en APG bereid gevonden om tegen gunstige kosten deze voorziening voor zelfstandigen te gaan uitvoeren. Zelfstandigen moesten zelf een keuze maken hoe zij hun geld in deze voorziening voor de oude dag wilden beleggen. Daar hebben wij geen enkele adviesrol bij gehad, behalve dat we dus de mogelijkheid hebben gecreëerd samen met PZO, ZZP Nederland en ZBO om dit te doen via een gezamenlijk aangezochte uitvoeringsinstelling.

Na enige tijd is Loyalis hiermee gestopt en is de regeling overgedragen aan ASR. ASR gaat nu stoppen met de huidige regeling maar biedt tegen gunstige condities en kosten nu tot en met de komende 10 jaar de mogelijkheid om binnen ASR naar een ander pensioenproduct over te stappen.

Hoeveel dat gaat opleveren was bij de start in 2015 onzeker en is nu ook niet te garanderen. We hebben met PZO gesproken en zij hebben een informatielink opgezet en aangeven dat mbt de belangrijke kostenfactor dus goede afspraken zijn gemaakt als men wil overstappen. De antwoorden op de meest gestelde vragen vind je via onderstaande link.

 

Geen financieel advies

FNV Zelfstandigen kan geen financieel advies geven over wat te doen. Bij de deelname heeft de zelfstandige een overeenkomst getekend, waarin is opgenomen dat er (op termijn) wijzigingen kunnen worden doorgevoerd in de regeling. Om die reden kunnen we vanuit FNV Zelfstandigen niet eisen dat er geen veranderingen in de regeling mogelijk zijn. 

Het kan zijn dat deelnemers een advies willen over wat de beste keuze is voor een overstap en in welke fondsen beleggingen. Maar daar kunnen wij en ASR niet over adviseren (dat was ook al in 2015 verboden). Als mensen een persoonlijk advies willen over welke individuele keuze zij het beste kunnen maken dan moeten zij hiervoor op eigen kosten een financieel adviseur raadplegen (maar dat was dus ook al in 2015 het geval).

 

Lees hier meer informatie over hoe en waarom het zzp pensioen eindigt en wat de mogelijkheden zijn.

Lees hier de antwoorden op veelgestelde vragen.