FNV ZZP

Veel ondernemers van de regen in de drup vanwege hoge inflatie

Laatste update: 13 juni 2022

Veel ondernemers van de regen in de drup vanwege hoge inflatie

Uit recent onderzoek onder meer dan 1.500 zakelijke klanten van de bank Knab, blijkt dat de hoge inflatie veel ondernemers na corona van de regen in de drup brengt.

Zo geeft maar liefst 33% van de zzp’ers z’n huidige financiële situatie nu een lager rapportcijfer dan een jaar geleden tijdens corona. Slechts 21% is positiever over z’n financiën dan vorig jaar. Zes op de tien zzp’ers zegt last te hebben van de huidige hoge inflatie. In hun privéleven zien ze uiteraard dezelfde prijsstijgingen als iedereen: boodschappen, brandstof en energie zijn in korte tijd veel duurder geworden. Maar voor bepaalde ondernemers komen daar vanwege hun werk nog veel extra kosten bovenop.

Inflatie raakt bepaalde ondernemers extra hard

Ondernemers die producten moeten inkopen en ondernemers die veel op de weg zijn, hebben extra last van de inflatie. Winkeliers, kappers, restauranthouders en bijvoorbeeld bouwondernemers zien hun inkoopprijzen hard stijgen. Maar denk ook aan chauffeurs en alle ondernemers in de thuiszorg die veel onderweg zijn om cliënten te bezoeken. Ook in die sectoren waren de winstmarges al heel klein. De huidige recordprijzen aan de pomp zorgen ervoor dat er voor velen van hen nu nauwelijks wat overblijft.

Meerderheid verhoogt tarieven nog niet

Het lijkt van buitenaf logisch om die hogere kosten door te berekenen aan de klant. Toch zijn veel ondernemers daar nog huiverig voor. Slechts vier op de tien zzp’ers hebben vanwege de inflatie hun (uur)tarief of verkoopprijzen de afgelopen tijd verhoogd, gemiddeld met 5 procent. Een meerderheid doet dat dus (nog) niet. Zij geven aan vooral te vrezen dat ze zichzelf daarmee uit de markt prijzen en op die manier opdrachten of klanten kwijtraken.

Ondernemers met minste inkomsten het hardste geraakt

Uit ons onderzoek blijkt dat – net als tijdens corona – ondernemers in de minder goed betaalde sectoren onevenredig hard geraakt worden. De doorgaans goedbetaalde ICT’er of financieel adviseur verbruikt nu eenmaal minder benzine dan zorgondernemers of chauffeurs. En een advocaat heeft minder last van stijgende inkoopprijzen dan een winkelier of restauranthouder.

Merendeel nog positief over de toekomst

Het merendeel van de ondervraagde zzp’ers heeft gelukkig nog vertrouwen in de toekomst. Vier op de tien denken dat hun financiële situatie de komende twaalf maanden verbetert. Twee op die tien verwachten juist dat ze er volgend jaar slechter voor staan. Hierbij zijn het wel weer de ondernemers in de goedbetaalde sectoren die hogere toekomstverwachtingen hebben dan ondernemers die minder te besteden hebben.