FNV ZZP

Tweede ronde STAP-budget per 2 mei van start

Laatste update: 2 mei 2022

Vandaag van start

Werkenden en werkzoekenden kunnen een STAP-budget van maximaal € 1.000 per jaar aanvragen voor scholing en ontwikkeling. Je kunt deze subsidie gebruiken voor een training, cursus of opleiding. STAP staat voor STimulering Arbeidsmarkt Positie. Met het geld uit het STAP-budget kun je een opleiding, training of cursus volgen die bedoeld is voor huidig of toekomstig werk, bijvoorbeeld iemand die zich wil laten omscholen, omdat hij nu nog werkt in een sector met weinig toekomstperspectief.

Voorwaarden STAP-budget

Er zijn wel een aantal voorwaarden voor het aanvragen van STAP-budget. Bijvoorbeeld dat je 18 jaar of ouder bent en dat je nog geen AOW ontvangt. Ook moet de training, cursus of opleiding in het STAP-scholingsregister staan en nog niet zijn gestart op het moment dat het STAP-budget wordt aangevraagd. Als de aanvraag is goedgekeurd, wordt het bedrag betaald aan de opleider. UWV beheert de aanvragen en voert deze uit. 

STAP-budget aanvragen

Je kunt als werkende of werkzoekende 1 keer per jaar het STAP-budget aanvragen via Stapuwv.nl. Elke 2 maanden start een aanvraagperiode. Is het geld van een periode op als u een aanvraag wilt doen? Probeer het dan opnieuw in een volgende aanvraagperiode. De eerste aanvraagperiode is gestart op 1 maart en leverde 36.000 goedgekeurde aanvragen op.

De volgende ronde begint op 2 mei. Ook nu wordt er weer een stormloop verwacht, dus zorg dat je er snel bij bent!

Het aanvraagportaal gaat maandag 2 mei om 10.00 uur open en deze keer is er weer 32 miljoen euro beschikbaar.

Afschaffing fiscale aftrek scholingskosten

Het STAP-budget is een nieuwe regeling voor scholing en ontwikkeling. Tot 1 januari 2022 was het mogelijk om  scholingskosten af te trekken bij de aangifte inkomstenbelasting. Sinds die datum is dat niet meer mogelijk. 

De overheid wil scholing voor een brede doelgroep mogelijk maken.  Daarom is per 1 maart 2022 het STAP-budget gestart. Via STAP kunnen volwassen werkenden of werkzoekenden jaarlijks maximaal € 1.000 financiële hulp krijgen om scholing te betalen. Anders dan bij de vroegere belastingaftrek voor scholingskosten, hoeven mensen geen bedrag meer voor te schieten. Dat kan een voordeel zijn voor mensen met lagere inkomens en voor ouderen.