FNV ZZP

Marktkooplieden dankzij FNV Zelfstandigen weer terug op eigen plek Nieuwmarkt

Laatste update: 11 mei 2022

Marktkooplieden dankzij FNV Zelfstandigen weer terug op eigen plek Nieuwmarkt

Een mooi succes voor de marktkooplieden van de Nieuwmarkt in Amsterdam! Zij kregen hun vergunde plek weer terug na actie van FNV Zelfstandigen bestuurder Henk van der Schaft.

‘September vorig jaar kregen de horeca ondernemers op de Nieuwmarkt toestemming om hun terrassen uit te breiden, in verband met de coronacrisis,’ legt Van der Schaft uit. ‘En hoewel de marktkooplieden alle begrip hebben voor deze maatregelen om de horecaondernemers te steunen waren ze helemaal niet te spreken over de manier waarop de gemeente daar invulling aan heeft gegeven.’

Omdat diverse zelfstandig ondernemende marktkooplieden lid zijn van FNV Zelfstandigen, kwam FNV Zelfstandigen voor deze ondernemers in actie.

Nieuwe plek zonder aanloop

'De terrassen werden namelijk uitgebreid op dat deel van de Nieuwmarkt waar de marktkooplieden hun waren verkopen en waar ook de aanloop van het publiek plaatsvindt,' legt de FNV-bestuurder verder uit. 'Vervolgens zijn de marktkooplieden verplaatst naar een plek op de Nieuwmarkt waar helemaal geen aanloop meer is van publiek.'

‘Met grote financiële gevolgen voor de marktkooplieden,’ vervolgt Van der Schaft. ‘De gemeente heeft niet gedacht aan de financiële gevolgen voor deze marktkooplieden die -net als de horeca- zeer zwaar zijn getroffen door de coronacrisis. Ook de “tijdelijkheid” van de verruiming van de Amsterdamse terrassen baarde de marktkooplieden van de Nieuwmarkt grote zorgen.’

Teruggedraaid

Middels een brief maakte de FNV bij de gemeenteraad van Amsterdam bezwaar tegen de verlenging van de uitbreiding van de terrassen op de Nieuwmarkt. 
Henk van der Schaft: ‘Met een mooi succes, want het is teruggedraaid. Natuurlijk zijn wij niet 
tegen de horeca en leven we met hen mee, maar niet ten koste van onszelf als marktkooplieden die hun vergunde plek weggegeven zagen aan de horeca. Dat kan natuurlijk niet de bedoeling zijn. Gelukkig is het nu teruggedraaid en mogen de marktkooplieden van de Nieuwmarkt weer op hun eigen plek staan.’