FNV ZZP

FNV Zelfstandigen en marktkooplui Waterlooplein bieden petitie aan tegen beleid stadsdeelbestuur

Laatste update: 13 mei 2022

FNV: Marktkooplui Waterlooplein bieden petitie aan tegen beleid stadsdeelbestuur

FNV Zelfstandigen overhandigt zaterdag namens leden van FNV Zelfstandigen een petitie aan het stadsdeelbestuur over de nieuwe regels voor de markt op het Waterlooplein in Amsterdam. Dat gebeurt voorafgaand aan de heropening van het opgeknapte plein. De marktkooplui zijn woest over de nieuwe regels die het bestuur ze oplegt.

Henk van der Schaft, bestuurder FNV Zelfstandigen: ‘De regels zijn onwerkbaar en gaat mogelijk de kop kost van ondernemers. Het stadsdeelbestuur moet echt beter gaan luisteren naar de marktkooplieden.’

Dat laatste vindt ook de Amsterdamse ombudsman, die deze week in een vernietigend rapport hard uithaalt naar de houding van het stadsdeelbestuur ten opzichte van de marktkooplui. Hij noemt de houding regentesk en zonder inlevingsvermogen. ‘Dat is ook wat wij zien, er is geen enkel oog voor het belang van de marktkooplui. Bureaucratische regels worden achter het bureau verzonnen en gehandhaafd. Als Amsterdam deze markt wil behouden, moet dat veranderen’, aldus Van der Schaft.

Samenspraak
Sinds de markt opnieuw ingericht is mogen de marktlieden hun bestelwagens niet meer bij hun box parkeren, terwijl ze die gebruiken om hun spullen uit te verkopen. Ook legt de gemeente hen regels op over wat ze wel en niet mogen verkopen. Van der Schaft: ‘Het is totaal niet duidelijk welk probleem met die nieuwe regels wordt opgelost. Er moet opnieuw naar de regels gekeken worden en dit keer in samenspraak met de ondernemers.’