FNV ZZP

Ondernemer betaalt per 1 oktober belastingschuld af

Laatste update: 20 april 2022

Ondernemer betaalt per 1 oktober belastingschuld af

Heb je een brief van de Belastingdienst ontvangen met een overzicht van belastingschulden? Vanaf 1 oktober 2022 moeten ondernemers belastingschulden, die ontstaan zijn door bijzonder uitstel van betaling, afbetalen. Hoe dit werkt lees je in dit artikel.

Dit artikel is afkomstig van kvk.nl

Ondernemers die door de coronacrisis betalingsproblemen hadden, konden tussen 12 maart 2020 en 31 maart 2022 bijzonder uitstel van belastingbetaling aanvragen bij de Belastingdienst. Sinds 1 april moet je nieuw opkomende belastingen weer gewoon op tijd betalen. Heb je bijzonder uitstel van belastingbetaling gekregen? Dan heb je, of krijg je binnenkort een brief van de Belastingdienst met een overzicht van de schulden en informatie over de betalingsregeling.

Belastingbrieven schuldenoverzicht

De Belastingdienst stuurt je vanaf begin april een brief met een overzicht van de opgebouwde belastingschuld en de voorwaarden van de betalingsregeling. In juli volgt een brief met de definitieve hoogte van de schuld en het bedrag dat je vanaf 1 oktober iedere maand betaalt om de schuld af te lossen.

Belastingschuld bijzonder uitstel terugbetalen

Je krijgt van oktober 2022 tot november 2027 de tijd om de belastingschuld af te lossen. Je betaalt elke maand een vast bedrag . Dit maandbedrag staat in de brief die je van de Belastingdienst krijgt. De uiterste betaaldatum van de 1e termijn is 31 oktober 2022. Je kunt ook eerder starten met afbetalen.

Problemen met terugbetalen

Lukt het je niet om de belastingschuld bijzonder uitstel vanaf oktober terug te betalen? Kom dan zo snel mogelijk in actie om je problemen op te lossen. De regel is dat ondernemers deze belastingschuld helemaal moeten afbetalen. Dit betekent dat alleen in uitzonderlijke gevallen de mogelijkheid bestaat van (gedeeltelijke) kwijtschelding van belastingschuld.
Schulden hoef je niet alleen op te lossen. Er zijn organisaties, zoals schuldhulpverleners, die je hier, soms gratis, bij helpen. Dit stappenplan helpt je bij het in kaart brengen en oplossen van je schulden.

Problemen met belastingbetaling na 1 april

Vanaf 1 april moeten ondernemers belastingen gewoon betalen en is bijzonder uitstel aanvragen geen optie. Misschien kun je wel regulier belastinguitstel of een betalingsregeling krijgen als het je na 31 maart niet lukt om op tijd je nieuw opkomende belasting te betalen. Dit heeft géén gevolgen voor de betalingsregeling of de hoogte van de belastingschuld die je opbouwde tijdens het bijzonder uitstel van betaling.

Heb je vragen of problematische schulden? Bel het KVK Adviesteam. Zij helpen je verder.