FNV ZZP

Studiekosten betaald in 2021? Check of ze aftrekbaar zijn

Laatste update: 1 maart 2022

Studiekosten betaald in 2021? Check of ze aftrekbaar zijn

Nederland doet weer belastingaangifte. Volgde je in 2021 een opleiding voor je onderneming? En heb je die (deels) zelf betaald? Kosten voor een opleiding zijn soms aftrekbaar. Ga na of je aan de voorwaarden voldoet en vul de gegevens aan in je belastingaangifte.

In sommige gevallen zijn de kosten die je maakt voor een opleiding aftrekbaar. Er gelden drie belangrijke voorwaarden:

  1. De studie of opleiding is bedoeld voor je (toekomstige) beroep.
  2. De opleiding is een leertraject. Dat betekent dat je kennis opdoet onder begeleiding of toezicht van een docent en dat de opleiding wordt afgesloten met een examen.
  3. Je hebt geen (recht op) studiefinanciering. Onder studiefinanciering vallen naast beurzen ook leningen, een OV-kaart en een prestatiebeurs. Ook wanneer je geen beurs of lening ontvangt maar hier wel recht op hebt, kun je geen studiekosten aftrekken.

Alleen kosten die je zelf hebt gemaakt, kun je aftrekken in de belastingaangifte. Daarbij geldt een drempel van 250 euro. Kreeg je een vergoeding (van DUO, ouders, werkgever of iemand anders)? Dat vermindert de aftrek. Heb je een fiscale partner met wie je aangifte doet? Dan mag je ook zijn of haar opleidingskosten aftrekken.

 

Wél aftrekbaar

Heb je geen recht op studiefinanciering en voldoe je aan de voorwaarden? Dan kun je bepaalde studiekosten aftrekken in de belastingaangifte. Dit zijn bijvoorbeeld:

  • Collegegeld, cursusgeld, lesgeld of examengeld
  • Leermiddelen die voor de opleiding verplicht zijn, zoals (voorgeschreven) boeken of bepaalde software
  • Beschermingsmiddelen, zoals een stofjas, speciale schoenen, beschermingsbril of oordoppen
  • De jaarlijkse afschrijving op waardevolle studiematerialen die gebruikt worden in de opleiding. Denk aan een muziekinstrument of camera.
  • Kosten voor de EVC-procedure (Erkenning Verworven Competenties)

Voorbeeld

In 2021 volgde je in de avonduren een online opleiding. Via je werkgever ontving je een vergoeding van 100 euro per maand. In 2021 maakte je de volgende kosten:

 

Lesgeld 1.600
Voorgeschreven boeken 450
  = 2.050
   
vergoeding werkgever -1.200
zelf betaalde kosten - 850
drempelbedrag voor aftrek 250
aftrekbare kosten in aangifte 600

In de aangifte geef je álle kosten op die je zelf hebt betaald. In het voorbeeld is dat 850 euro. In de online aangifte wordt het drempelbedrag daar automatisch van afgetrokken.

 

Niet aftrekbaar

Sommige opleidingskosten zijn niet aftrekbaar. Computerapparatuur bijvoorbeeld, maar ook kosten voor een mobiele telefoon en de inrichting van je studeerkamer. Ook de rente over een studieschuld en reis- en verblijfskosten voor studiereizen mag je niet aftrekken. Betaal je voor de opleiding van studerende kinderen? Ook deze studiekosten zijn niet aftrekbaar.

 

Opleidingskosten gemaakt als zzp’er

Ben je zelfstandig ondernemer? En heb je in 2021 een opleiding gevolgd? De Belastingdienst beschouwt de kosten om vakkennis en vaardigheden op peil te houden als zakelijke kosten. Deze kun je van de opbrengst van je onderneming aftrekken. Hierdoor vermindert je winst.

 

Aftrek studiekosten afgeschaft per 2022

Let op: per 2022 is de aftrek studiekosten afgeschaft. De belastingaangifte over 2021 is het laatste jaar waarin je studiekosten kunt aftrekken. Kosten die je in 2021 hebt gemaakt, kun  je wanneer ze aan de voorwaarden voldoen aftrekken in je belastingaangifte. Kosten die je in 2022 maakt, kun je niet meer aftrekken.

Kijk op belastingdienst.nl/aftrekposten voor meer informatie. In plaats van de aftrek studiekosten komt het STAP-budget. Je kunt vanaf 1 maart een STAP-budget aanvragen via uwv.nl/stap.

 

Hulp bij de belastingaangifte

Kijk op belastingdienst.nl/aangifte en op belastingdienst.nl/aftrekposten voor meer informatie. Komt u er niet helemaal uit? Een beetje extra hulp is nooit ver weg. Kijk opbelastingdienst.nl/hulp welke hulp het beste bij u past. Of stel uw vraag op Facebook, Twitter of Instagram.

Over de belastingaangifte

De Belastingdienst vraagt ruim 8 miljoen particulieren en ondernemers om aangifte inkomstenbelasting te doen over 2021. De meeste informatie heeft de Belastingdienst al vooraf ingevuld en hoeft alleen nog te worden gecontroleerd en, waar nodig, aangevuld. Op belastingdienst.nl/aangifte vinden mensen meer informatie over het doen van aangifte. Belastingaangifte doen kan tot 1 mei.