FNV ZZP

KvK coulanter met afschermen vestigingsadres zzp’er

Laatste update: 15 februari 2022

KvK coulanter met afschermen vestigingsadres zzp’er

De Kamer van Koophandel (KvK) maakt het makkelijker voor zzp'ers, andere ondernemers en bestuurders om hun adresgegevens af te schermen, als ze zich niet veilig voelen. Dat zei minister Micky Adriaansens van Economische Zaken begin februari in een debat met de Tweede Kamer.

Volgens Adriaansens staat de samenleving “op een kantelpunt” en begint het openbaar handelsregister te wringen. 

Sinds dit jaar worden woonadressen afgeschermd in het handelsregister, maar voor zzp’ers zijn het woonadres en het vestigingsadres van hun bedrijf vaak hetzelfde. Je vestigingsadres laten afschermen, kan niet zomaar. “We zijn ook gebonden aan Europese regels,” aldus Adriaansens. 

Openbaarheid van adressen kan bijvoorbeeld voor freelance journalisten en zelfstandige advocaten leiden tot bedreigende situaties. Zo vonden de verdachten van de moordaanslag op advocaat Derk Wiersum zijn adres via het KvK-register.

Als mensen verzoeken indienen bij de KvK om hun vestigingsadres af te schermen omdat ze zich niet veilig voelden, moest de aanvrager daar tot begin dit jaar bewijs voor aanleveren. Maar volgens de minister gaat de KVK hier de laatste tijd “coulanter mee om”. Als het gaat om een beroepsgroep, waarvan je kan aannemen dat daar risico’s aan verbonden zijn, dan benadert de KvK ondernemers tegenwoordig proactief benaderd met de vraag of zij hun adres willen afschermen, aldus de minister.

Het kabinet wil de wet aanpassen. Per 1 juli moeten vestigingsadressen voor hele beroepsgroepen kunnen worden afgeschermd. De minister gaat ook kijken naar een idee van de SP om ondernemers een postbus aan te bieden, zodat ze niet meer hun privéadres hoeven te gebruiken. Voor freelance journalisten is dit bijvoorbeeld al mogelijk via beroepsvereniging NVJ. 

Meer bij de NOS / BNR

Bron: Villamedia