FNV ZZP

Heb jij je voorlopige aanslag al gecontroleerd?

Laatste update: 10 februari 2022

Heb jij je voorlopige aanslag al gecontroleerd?

Bij veel zzp'ers is 'ie afgelopen weken op de deurmat gevallen: de voorlopige aanslag inkomstenbelasting van de Belastingdienst. Daarin staat hoeveel belasting je, naar schatting van de Belastingdienst, in 2022 moet betalen. Heb jij de voorlopige aanslag ook al ontvangen? Controleer de gegevens en bedragen op de aanslag goed en voorkom dat je niet voldoende of juist teveel belasting betaalt. Vier tips om je op weg te helpen.

Met de voorlopige aanslag betaal je de verwachte inkomstenbelasting gedurende het lopende belastingjaar. Dus op het moment van je inkomsten. De voorlopige aanslag 2022 is gebaseerd op de meest recente gegevens die bij de Belastingdienst bekend zijn; een voorlopige of definitieve aanslag van voorgaande jaren, of wijzigingen die je zelf hebt doorgegeven. Zorg ervoor dat de gegevens op de voorlopige aanslag zoveel mogelijk overeenkomen met je werkelijke situatie. Want met een actuele voorlopige aanslag voorkom je dat je na de definitieve aanslag veel belasting moet bijbetalen of gedurende het belastingjaar teveel belasting betaalt.
 

Tip 1: Maak een schatting van je inkomen in 2022

Misschien is je voorlopige aanslag gebaseerd op een aangifte met een heel laag inkomen. En weet je bijna zeker dat je inkomen dit jaar hoger zal zijn. Wijzig je voorlopige aanslag dan direct, anders is de kans groot dat je bij de definitieve aanslag veel moet bijbetalen. Weet je nog niet zeker hoe je inkomsten zich gaan ontwikkelen? Dan kun je je voorlopige aanslag ook gedurende het jaar wijzigen. Je ontvangt dan een aangepaste voorlopige aanslag met een hoger of lager termijnbedrag.

Tip 2: Houd rekening met consequenties van coronasteun

Maak je gebruik of heb je gebruik gemaakt van coronasteunmaatregelen? Zoals het bijzonder uitstel van betaling van belastingen van de Belastingdienst? Dan kan het gezien de huidige ontwikkelingen misschien lastig zijn om de situatie over komend jaar goed te kunnen inschatten. Weet dat je je voorlopige aanslag op elk moment kunt aanpassen.

Houd er rekening mee dat de aflossingsregeling voor de opgebouwde belastingschuld bij de Belastingdienst per 1 oktober 2022 start. In februari 2022 ontvangen de ondernemers die gebruik hebben gemaakt van het uitstel van betaling van de Belastingdienst een overzicht van deze opgebouwde belastingschulden. 

Meer over de start van de betalingen door uitstel van belastingen op 1 oktober 2022 en actuele steunmaatregelen lees je op belastingdienst.nl/corona. Houd in je financiële planning rekening met de maandelijkse termijnen voor de voorlopige aanslag.

Tip 3: Sta stil bij je persoonlijke situatie

Niet alleen meer of minder inkomen is van invloed op de voorlopige aanslag. Ook veranderingen in je persoonlijke situatie kunnen invloed hebben op het bedrag van de voorlopige aanslag. Denk hierbij aan het oversluiten van je hypotheek waardoor je minder hypotheekrente betaalt of een huwelijk. Verandert jouw persoonlijke situatie dit jaar? Check je voorlopige aanslag dan extra goed en pas deze zo nodig aan. Nu of gedurende het jaar als de veranderingen zich voordoen. Ontvang je toeslagen? Controleer dan direct of je ook die moet aanpassen.
 

Tip 4: Wijzig je voorlopige aanslag indien nodig

Als de gegevens op je voorlopige aanslag niet kloppen voor 2022 is het belangrijk om deze te wijzigen. Dit kun je zelf doen via Mijn Belastingdienst.nl. Wil je eerst nog meer lezen over de voorlopige aangifte, dat kan op belastingdienst.nl/voorlopige_aanslag. 

Als je je wijziging hebt doorgegeven, berekent de Belastingdienst de voorlopige aanslag opnieuw. Meestal krijg je daarna een nieuwe voorlopige aanslag. Houd er rekening mee dat dit een paar weken duurt. Het kan zijn dat de Belastingdienst vragen heeft. Of niet alle wijzigingen wil overnemen. Dan nemen zij contact met je op. Na je uitleg bekijkt de Belastingdienst of je wijziging alsnog kan worden doorgevoerd.

Goed om te weten: je kunt je voorlopige aanslag op ieder moment wijzigen. Ook gedurende het jaar. Dus krijg je te maken met een verandering of heb je onverwacht meer of minder inkomen? Houd je voorlopige aanslag up-to-date en voorkom dat je gedurende het jaar teveel betaalt of achteraf belasting moet bijbetalen aan de Belastingdienst.

Box-3 heffing en de voorlopige aanslag 2022

Onlangs oordeelde de Hoge Raad dat de box 3-heffing in 2017 en 2018 in strijd is met het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens en de Fundamentele Vrijheden (EVRM). De Belastingdienst onderzoekt op dit moment de gevolgen van deze uitspraak.

In de voorlopige aanslag 2022 is nog geen rekening gehouden met de eventuele gevolgen van deze uitspraak van de Hoge Raad. We blijven de voorlopige aanslagen wel versturen want we vinden het belangrijk dat ondernemers een te betalen aanslag verspreid over het jaar kunnen betalen. Als op een later moment blijkt dat de wijzigingen invloed hebben op de belasting die je in 2022 moet betalen, dan herstellen we dit in de definitieve aanslag 2022. Je hoeft hiervoor zelf geen actie te ondernemen.


Meer weten?

Ga naar belastingdienst.nl/voorlopige_aanslag.

 

Wil je zelf aangifte doen over het belastingjaar 2021? FNV Zelfstandigen heeft een aantal handige brochures gemaakt waarmee je eenvoudig zelf aangifte kunt doen.

Ben je lid? Download ze dan via het Kenniscentrum voor zelfstandigen.

 

New call-to-action

 

New call-to-action