FNV ZZP

1000 euro STAP-budget voor scholing

Laatste update: 23 februari 2022

1000 euro STAP-budget voor scholing

Werkenden en werkzoekenden kunnen vanaf 1 maart 2022 een STAP-budget van maximaal € 1.000 per jaar aanvragen voor scholing en ontwikkeling. Je kunt deze subsidie gebruiken voor het volgen van een training, cursus of opleiding.

De subsidie heet STAP, wat staat voor STimulering Arbeidsmarkt Positie.

Meer kansen op de arbeidsmarkt door opleiding

Met het geld uit het STAP-budget kun je een opleiding, training of cursus volgen. De overheid wil dat je als werkende (zzp'er) of werkzoekende kunt beslissen over je ontwikkeling tijdens je loopbaan. Zo heb je meer kansen om je opdracht of baan te houden of om een nieuwe opdracht of baan te vinden. 

Omscholen en baan houden of wisselen

Als je je laat om- of bijscholen kun je voorkomen dat je je baan verliest. Ook heb je meer kans om een andere baan te vinden. Werk verandert namelijk snel. Steeds meer werk is digitaal. Hierdoor komen er nieuwe banen bij, terwijl andere banen verdwijnen. Ook door de coronacrisis verdwijnen er banen. Terwijl er in de zorg, techniek en het onderwijs juist veel vacatures zijn.

Als je een zwaar beroep hebt, bijvoorbeeld in de bouw, kan omscholing helpen om van baan te wisselen. Zo kun je op een gezonde manier de AOW-leeftijd bereiken.

STAP-budget aanvragen

Vanaf 1 maart 2022 kun je als werkende (zzp'er en loondienst) en werkzoekende het STAP-budget aanvragen via Stapuwv.nl. Dit kan per persoon 1 keer per jaar. 

Er is wel een aantal voorwaarden. Bijvoorbeeld dat je 18 jaar of ouder bent en dat je nog geen AOW ontvangt. Ook moet de training, cursus of opleiding die je wilt volgen in het STAP-scholingsregister staan. Als de aanvraag is goedgekeurd, wordt het bedrag betaald aan de opleider. UWV beheert de aanvragen en voert deze uit. 

Meer informatie voor opleiders

Een STAP-budget aanvragen kan alleen als de scholingsactiviteiten in het scholingsregister staan. Opleiders kunnen voor meer informatie over het scholingsregister terecht bij DUO. 

STAP-budget vervangt fiscale aftrek scholingskosten

Het STAP-budget is een subsidieregeling voor scholing en ontwikkeling. Tot 1 januari 2022 was het voor werkenden en werkzoekenden mogelijk om bij de aangifte inkomstenbelasting scholingskosten af te trekken. Vanaf 1 januari zijn deze kosten niet meer aftrekbaar. 

De overheid wil dat je met het STAP-budget zelf kunt kiezen voor het volgen van een opleiding of cursus. Ook als je bijvoorbeeld te weinig geld hebt om (bij)scholing te volgen. Daarom vervangt het STAP-budget de fiscale aftrek scholingskosten.

Lees er hier nog meer over