FNV ZZP

Meeste starters draaien meer omzet dan ze verwachtten

Laatste update: 10 januari 2022

Meeste starters draaien meer omzet dan ze verwachtten

Zorgen over toekomstige inkomsten zijn de grootste drempel om te beginnen met ondernemen. Deze financiële bezorgdheid is meestal onterecht, zo blijkt uit onderzoek van Knab onder 3.000 zelfstandig ondernemers. De meeste ondernemers in Nederland zetten in de eerste drie jaar namelijk al meer om dan dat ze vooraf hadden verwacht.

Een derde van de ondernemers zag financiële onzekerheid vooraf als een obstakel om te beginnen met ondernemen. 52% van de ondernemers die korter dan drie jaar bezig zijn, zegt nu meer omzet te draaien dan ze vooraf dachten. Slechts 14% heeft een lagere omzet dan waar ze vooraf op rekenden. 

Werkplezier belangrijkste reden om te starten
Ondernemers starten met hun bedrijf omdat ze werk willen doen dat ze leuk vinden. Voor 84% van de ondervraagden was dit een van de motivaties om te starten. Veel geld verdienen was voor veel minder ondernemers een reden om voor zichzelf te beginnen. Slechts bij 4 op de 10 zelfstandig ondernemers speelde dit een rol. 

Bijna 1 op de 5 ondernemers werkt ook nog in loondienst
17% van alle ondervraagden heeft behoefte aan extra zekerheid en werkt naast het ondernemerschap ook nog in loondienst. Dat percentage neemt af naarmate men langer onderneemt. 22% van de ondernemers die korter dan vijf jaar ondernemen heeft er nog een baan naast. Bij degenen die langer dan 5 jaar ondernemen is dat nog maar 11%.

Meer over het onderzoek lees je hier.

Download via onderstaande link ons stappenplan Startende zzp'er. 

Ben je (al) lid van FNV Zelfstandigen, download de brochure dan via deze link.


undefined