FNV ZZP

Let op: 3 december is de deadline voor aanmelding kleineondernemersregeling (KOR)

Laatste update: 20 november 2021

Onderzoek: Bijna de helft van de startende ondernemers en zzp’ers ziet graag af van btw-aangifte

Uit een flitspeiling van de Belastingdienst blijkt dat bijna de helft van de startende ondernemers en zzp’ers graag afziet van de btw-aangifte. Het gaat hierbij om ondernemers die zelf hun btw-aangifte doen. Voor ondernemers met een structurele jaaromzet van € 20.000 of minder is dat mogelijk door deel te nemen aan de kleineondernemersregeling.

De Belastingdienst roept deze ondernemers op om te kijken of de regeling iets voor hen is. Om per 1 januari 2022 deel te nemen aan deze btw-vrijstelling, moeten startende ondernemers en zzp’ers zich uiterlijk 3 december 2021 hebben aangemeld.

Ondernemers met een structurele jaaromzet van € 20.000 of minder kunnen zich aanmelden voor de kleineondernemersregeling (KOR). Daarmee zijn ze minimaal drie jaar vrijgesteld voor de btw. Tenzij hun jaaromzet boven de € 20.000 komt.

 

Geen btw rekenen en geen btw-aangifte

Of deelname interessant is, hangt af van verschillende factoren en is voor iedere ondernemer anders. Ferry Hoogerheijde, startersvoorlichter Belastingdienst, benadrukt: “Als KOR-deelnemer breng je geen btw in rekening en hoef je geen btw-aangifte te doen. Hierdoor heb je minder administratieve verplichtingen. Maar je mag ook geen btw aftrekken als voorbelasting. Als jij de komende drie jaar veel investeringen gaat doen, is deelname minder gunstig. Ook is het goed om te kijken naar je klantenkring. Heb je vooral particuliere klanten aan wie je diensten levert? Dan kun jij een scherpere prijs bieden als je geen btw in rekening hoeft te brengen.”

 

Hulpmiddel om te checken

Voor ondernemers die twijfelen of ze aan de omzetgrens voldoen, ontwikkelde de Belastingdienst het hulpmiddel ‘Kan ik gebruikmaken van de kleineondernemersregeling’. Ferry benadrukt: “Ga hierbij uit van een regulier jaar en geen coronajaar waarin je wellicht een lagere omzet had dan normaal. Als je de omzetgrens van € 20.000 namelijk overschrijdt, moet je je afmelden voor de regeling. Dan gelden meteen de reguliere btw-regels en kun je je de komende drie jaar niet meer aanmelden voor de KOR. Het is dus belangrijk dat je een goede afweging maakt voor jezelf en op het juiste moment instapt.”

 

Hulp bij het maken van keuze

Om ondernemers te helpen bij een voor hen juiste keuze, zette de Belastingdienst op belastingdienst.nl/kor verschillende vragen op een rij.

 

Voorbeeldvragen om te beoordelen of de regeling wel of niet interessant is: 

  • Heb je een structurele omzet van € 20.000 of minder?
  • Betaal je normaal gesproken btw in een jaar?
  • Verkoop je vooral aan particulieren?
  • Heb je veel inkopen?

Kun je ‘ja’ antwoorden op bovenstaande vragen, dan kan de KOR bijvoorbeeld interessant zijn. Ook vinden je op de site van de Belastingdienst ervaringen van andere ondernemers die uitleggen waarom zij wel of niet gebruikmaken van de regeling.

 

Vóór 3 december aanmelden 

Om per 1 januari 2022 deel te nemen aan de KOR, moet het aanmeldformulier uiterlijk 3 december binnen zijn bij de Belastingdienst. Dit formulier vind je op belastingdienst.nl/kor. De aanmelding verstuur je vervolgens per post, dus doe dit op tijd.

Over het onderzoek

De flitspeiling is van 6 oktober tot en met 12 oktober 2021 uitgevoerd door PanelWizard in opdracht van de Belastingdienst. Aan het onderzoek namen 1012 ondernemers mee, waarvan 430 startende en kleine ondernemers (zzp’ers) die zelf hun btw-aangifte regelen of gebruikmaken van de kleineondernemersregeling. De ondernemers die gebruikmaken van de kleineondernemersregeling (182) beantwoordden geen vragen over de btw-aangifte.