FNV ZZP

Bijna 2,2 miljard euro aan extra financiële steunmaatregelen

Laatste update: 28 november 2021

Bijna 2,2 miljard euro extra steun

Het kabinet gaat ondernemers extra steunen vanwege de aangescherpte coronamaatregelen. In totaal wordt hiervoor bijna 2,2 miljard euro voor uitgetrokken. Zo keert de NOW-regeling (Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid) terug. Ook wordt de tegemoetkoming vaste lasten uitgebreid.

Irene van Hest - Manager FNV Zelfstandigen: 'In de nieuw aangekondigde financiële steunmaatregelen vallen zelfstandigen opnieuw buiten de boot. Wij vinden dit onbegrijpelijk. Er moet snel financiële steun voor zelfstandig ondernemers worden opgezet. FNV Zelfstandigen wil dat de Tozo-regeling wordt herstart. Hierbij zijn wij voorstander van een Tozo-model, waarbij er geen partnertoets is, want de buffers zijn op en de rek is eruit.'

 

Ondernemers die minimaal 20 procent omzetverlies hebben door de maatregelen, kunnen aanspraak maken op NOW. De steun - NOW 5 - geldt voor de maanden november en december en ook voor de huidige periode met beperkingen.

Het doel van deze maatregel is dat ondernemers, zoals restauranthouders, personeel kunnen doorbetalen en behouden. Ook de salarissen van medewerkers met een flexibel contract vallen onder het steunpakket.

85 procent vergoed

Net als onder de vorige regeling, NOW 4, wordt 85 procent van het salaris vergoed. Hiervoor wordt gekeken naar september 2021. Het is de bedoeling dat werkgevers volgende maand de aanvraag kunnen doen. Wie net is begonnen als ondernemer en uiterlijk 30 september dit jaar begon, kunnen een voorschot aanvragen. Met de NOW-steun is 1,5 miljard euro gemoeid.

De tegemoetkoming vaste lasten wordt dit kwartaal verhoogd naar 100 procent. Ondernemers kunnen hier aanspraak op maken als zij minimaal 30 procent omzetverlies hebben. De maximale bedragen die ondernemers kunnen vragen zijn respectievelijk 550.000 euro voor het mkb en voor overige bedrijven 600.000 euro.

Cultuursector

Ook wordt er geld vrijgemaakt voor de culturele sector, 68 miljoen euro. Dat is een voortzetting van eerdere steun.

Bron: NOS