FNV ZZP

Ben jij al op de hoogte van de UBO-registratieplicht?

Laatste update: 7 oktober 2021

Ben jij al op de hoogte van de UBO-registratieplicht?

Sinds 27 september 2020 zijn bepaalde ondernemingen, waaronder verenigingen en stichtingen, verplicht om eigenaren of personen die zeggenschap hebben in een zogeheten UBO-register in te schrijven. Dit is het gevolg van Europese regels. De EU wil op deze manier witwaspraktijken en financiering van terrorisme tegen gaan. Eenmanszaken hoeven geen UBO opgave te doen.

Wat is een UBO?

UBO staat voor 'ultimate beneficial owner' ('de uiteindelijke belanghebbende'). Een UBO is dus een natuurlijk persoon die de uiteindelijke eigenaar is of het uiteindelijke zeggenschap heeft over een onderneming, stichting of vereniging (een zogeheten juridische entiteit). Een persoon wordt als UBO gezien wanneer hij of zij direct of indirect:

  • Meer dan 25 procent gerechtigd is tot het vermogen;
  • Meer dan 25 procent van de stemmen kan uitoefenen bij besluitvormingen;
  • Anderszins feitelijke (overheersende) zeggenschap kan uitoefenen.

Wanneer er geen natuurlijk persoon is die voldoet aan de bovenstaande criteria moet er een pseudo-UBO worden aangewezen. Er moet dus per organisatie altijd iemand worden geregistreerd.

Registreren

Nieuwe opgerichte entiteiten (verenigingen, stichtingen of ondernemingen) worden meteen bij inschrijving bij de Kamer van Koophandel ook ingeschreven in het UBO-register. Bestaande entiteiten hebben tot 26 maart 2022 de tijd om hun UBO te registreren bij de KvK. Het bestuur is hier verantwoordelijk voor.

Registreren kan online via het portal van de KvK, per post via een formulier of via een notaris. De boete voor het niet registreren van een UBO bedraagt maximaal €20.750,-.

 

Waarom is inschrijven in het UBO-register belangrijk?

Het is belangrijk om witwassen en fraude te voorkomen en te bestrijden. Meer transparantie in organisaties helpt hierbij. Daarom heeft elk EU-land een UBO-register. UBO staat voor ‘ultimate beneficial owner’, oftewel de ‘uiteindelijke belanghebbende’ van de organisatie. Zo'n 1,5 miljoen organisaties zijn sinds september 2020 verplicht hun UBO’s bij KVK in te schrijven. Maar waarom is dit zo belangrijk? 

Organisaties, die je nodig hebt voor uw bedrijfsvoering, zoals banken, beleggingsinstellingen en financiële dienstverleners, zijn wettelijk verplicht om bij een cliëntenonderzoek het UBO-register te raadplegen. Hiermee kunnen ze vaststellen en controleren met wie ze zakendoen. Je bank, beleggingsinstelling of financiële dienstverlener checkt of zijn onderzoek overeenkomt met de informatie over uw organisatie in het UBO-register. Als dat niet zo is wordt dit gemeld en onderzocht. Ook kunnen opsporingsdiensten voor een lopend onderzoek controleren wie belang heeft in een organisatie om verdachte personen sneller te vinden.

 

Hoe doe je de UBO-opgave?

Bestond uw organisatie al voor 27 september 2020? Kijk dan op KVK.nl/ubo of u uw UBO's moet inschrijven. Dit is afhankelijk van de rechtsvorm. Daarna doet de tegenbevoegde van uw organisatie de UBO-opgave. Of u vraagt een notaris dit te doen.
Start u een nieuwe organisatie? Dan registreert u of uw notaris de UBO’s tegelijk met uw inschrijving in het Handelsregister. Wie de UBO’s zijn bepaalt u in alle situaties zelf.
Door een juiste inschrijving helpt u mee aan het voorkomen van financiële criminaliteit. En stimuleren we samen een gezond ondernemersklimaat in Nederland, en Europa.

Meer weten over het UBO-register? Ga naar kvk.nl/ubovragen


Aanvullende informatie vind je hier:

Meer informatie

Heb je vragen of wil je meer weten over de UBO-regeling?
Meer informatie kun je ook vinden op de website van de KvK en/of de website van de Rijksoverheid.