FNV ZZP

Aantal faillissementen neemt toe, maar de cijfers blijven in Nederland rooskleurig

Laatste update: 12 oktober 2021

Aantal faillissementen neemt toe, maar de cijfers blijven in Nederland rooskleurig

Na twee jaar van daling stijgen de faillissementen wereldwijd in 2022 met 15 procent. Het cijfer van Nederland oogt dramatischer: 34 procent hoger. Maar in absolute getallen valt het mee, blijkt uit onderzoek van Euler Hermes, de grootste kredietverzekeraar van de wereld.

Deze stijging kon natuurlijk niet uitblijven. Vooral door de steunpakketten van de overheid bereikte het aantal faillissementen in de coronacrisis een historisch laagtepunt. Aan die situatie komt nu stapsgewijs een eind”, stelt Johan Geeroms, Risk Director van Euler Hermes Nederland. 'Kijken we naar Nederland dan lijkt de voorspelde stijging van 34 procent inktzwart, maar feitelijk gaan we van laag naar ietsje minder laag. Dit jaar komen we uit rond 1790 faillissementen, dat is het laagste cijfer van de afgelopen van 15 jaar. Volgend jaar iets hoger, 2400 faillissementen, ook dat is niet vertoond de afgelopen 15 jaar.'

Vooral groothandels en energiesector lopen risico

Dat wil niet zeggen dat we niet alert moeten zijn, stelt Geeroms. 'Zoom je in op sectoren dan verwachten we bijvoorbeeld dat groothandels zwaardere tijden tegemoet gaan. Met de huidige stijging van de energieprijzen is het ook opletten geblazen in de energiesector.'

Verder noemt hij als risicofactoren de verstoring van de toeleveringsketens, het wel of niet doorzetten van de inflatie, en het tekort aan personeel. 'Het is de vraag in welke mate bedrijven in staat zijn hogere kosten door te berekenen aan hun klanten. In veel sectoren kan dat niet vanuit concurrentie-oogpunt.'

Verder wijst Geeroms op de zombiebedrijven. 'Al jarenlang is er een kwalijke trend gaande dat ongezonde bedrijven door ‘gratis geld’ (dankzij de extreem lage rente en de opkoopprogramma’s van de centrale banken) in leven worden gehouden. Daar kwam nog eens de coronasteun van de overheid bovenop. Nu die steun gaat wegvallen, zal een deel van die zombiebedrijven alsnog over de kop gaan.'