FNV ZZP

Uitspraak in Über-zaak grote overwinning voor chauffeurs: in dienst!

Laatste update: 13 september 2021

Uitspraak in Über-zaak grote overwinning voor chauffeurs: in dienst!

De uitspraak van de rechter in de zaak die FNV tegen taxibedrijf Uber aanspande, is een grote overwinning voor de rechten van de chauffeurs. Dat zegt de vakbond in een eerste reactie, nadat de rechter de vakbond vanochtend in het gelijk stelde.

Irene van Hest, manager van FNV Zelfstandigen: 'Wij zijn heel blij met dit resultaat. Als zelfstandige sector steunen we deze strijd van de FNV tegen deze schijnconstructies.
Zakaria Boufangacha, vicevoorzitter FNV: ‘Deze uitspraak laat zien wat we al jaren zeggen: Uber is een werkgever en de chauffeurs werknemers, dus moet Uber zich aan de cao Taxivervoer houden. Het is ook een signaal naar Den Haag dat dit soort constructies illegaal zijn en dat de wet dus gehandhaafd moet gaan worden.’

Tegengesproken

FNV sleepte eind vorig jaar Uber voor de rechter, omdat de chauffeurs te weinig verdienen en nauwelijks rechten hebben. Uber zegt dat de chauffeurs die via hun app werken zelfstandigen zijn, maar dat heeft de rechter nu dus tegengesproken. Boufangacha: ‘Echte zzp’ers kunnen zelf hun tarief bepalen en bepalen zelf hoe ze hun werk uitvoeren. Bij chauffeurs die voor Uber rijden, is dat niet het geval. Uber bepaalt het uurtarief, wie er wel of niet in de app komt, wie welke rit krijgt en hoe de ritten worden uitgevoerd.’

Meer loon, meer rechten

Door de uitspraak van de rechter, zijn de Uber-chauffeurs vanaf nu automatisch bij Uber in dienst en moet het taxibedrijf de chauffeurs betalen en behandelen volgens de cao Taxivervoer. Daardoor krijgen ze meer loon en meer rechten bij bijvoorbeeld ontslag of ziekte. ‘Allemaal zaken die niet meer dan normaal zouden moeten zijn in een land als het onze. Het is schandalig dat het kabinet de handhaving tegen dit soort praktijken niet oppakt’, aldus Boufangacha.

Weerstand

Volgens FNV past deze uitspraak in de steeds groter wordende weerstand in de maatschappij tegen schijnzelfstandigheid en de uitbuiting die daar bij komt kijken. FNV pakt meerdere platforms aan die van deze constructies profiteren en won onlangs in hoger beroep van Deliveroo. Ook politiek komt er steeds meer verzet tegen de uitwassen van flexwerk. Vorig jaar sprak de commissie Borstlap zich hier al tegen uit en in juni adviseerde de SER om werkenden met een uurtarief onder de 30 tot 35 euro automatisch als werknemers te zien en niet van als zzp’er.