FNV ZZP

Hoe koop je als zzp'er een huis? 'Hypotheekregels ingewikkeld en raar'

Laatste update: 15 september 2021

Hoe koop je als zzp'er een huis? 'Hypotheekregels ingewikkeld en raar'

Eigen baas zijn betekent meer vrijheid om te doen wat je leuk vindt, je eigen tijd in te delen en zelf je werkplek en klanten te kiezen. Maar zelf alles moeten regelen is niet altijd gemakkelijk. In de reeks artikelen die nieuwswebsite NU.nl in samenwerking met FNV Zelfstandigen publiceert, geven zelfstandig ondernemers en FNV Zelfstandigen tips. Dit keer: een hypotheek regelen als zzp'er.

Een huis vinden is momenteel sowieso al een uitdaging, maar als zzp'er komt daar nog bij dat het lastig is om dat huis vervolgens te financieren. Zelfstandig ondernemer Andrea Mantel lukte het uiteindelijk wél. Sinds drie maanden woont ze in haar nieuwe woning in Soest. "Twee jaar geleden ben ik gescheiden. Dat betekende dat ik op zoek moest naar een andere woning."

Antikraak

Een tijd lang kon ze antikraak huren. Toen ze te horen kreeg dat ze uit dat huis moest, zette ze eerst de opties op een rij. "Sociale huur bleek voor mij onbereikbaar want dan moest ik lang zijn ingeschreven bij een corporatie. Dat ben ik niet. Bij huren in de vrije sector moet je kunnen aantonen dat je twee tot drie keer per maand de huur verdient. Dat is lastig als zzp'er want ik verdien de ene maand meer dan de andere."

 

Lees meer tips over hoe je als zzp'er een huis koopt.