FNV ZZP

FNV Zelfstandigen over Kamerbrief Koolmees: ‘Nog lang geen einde aan onzekerheid voor zelfstandigen’

Laatste update: 21 september 2021

FNV Zelfstandigen over Kamerbrief Koolmees: ‘Nog lang geen einde aan onzekerheid voor zelfstandigen’

Er is flinke kritiek van Kamerleden en belangenorganisaties naar aanleiding van de evaluatiebrief over de webmodule. Duidelijk is in ieder geval dat de plannen van dit inmiddels demissionaire kabinet hebben gefaald.

'Wat ons betreft kon de webmodule nooit meer zijn dan een hulpmiddel,' zegt manager FNV Zelfstandigen Irene van Hest. 'Maar ook dit laatste onderdeel van de plannen van het demissionair kabinet om de Wet DBA te vervangen lijkt op niets uit te lopen. Gebrek aan handhaving leidt tot uitwassen, de voorbeelden daarvan kennen we allemaal.'

'We hebben nu al jaren te maken met onzekerheid voor zelfstandigen,' vervolgt Van Hest. 'In het advies van de SER wordt een concrete oplossing geboden, handhaaf daar waar tarieven zodanig laag zijn dat zelfstandigen onvoldoende verdienen om ondernemersrisico’s af te dekken. En zorg daarnaast dat zelfstandigen ook inkomen hebben bij langdurige ziekte en arbeidsongeschiktheid en de mogelijkheid krijgen om te sparen voor hun pensioen. Hoe langer we hier mee wachten, hoe meer mensen uiteindelijk in financiële problemen komen.'

Ook andere brancheorganisaties hebben geen vertrouwen meer in de webmodule nu uit de evaluatie van de pilot duidelijk is geworden dat de tool opdrachtgevers en zzp’ers niet in alle gevallen helderheid geeft. Ook Kamerleden zijn kritisch.

Pilot webmodule

De huidige versie van de webmodule geeft in zeven van de tien gevallen een helder antwoord aan opdrachtgevers of ze voor een opdracht een zelfstandige kunnen inhuren. Dat blijkt uit een evaluatie die gisteren door demissionair minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) en staatssecretaris Vijlbrief (Financiën) naar de Tweede Kamer is gestuurd. In 28 procent van de gevallen blijft het antwoord onduidelijk. De webmodule zal voorlopig uitsluitend als ‘voorlichtingsinstrument’ gebruikt worden. Een besluit om de webmodule eventueel door te zetten is aan een volgend kabinet.

Van Hest: Dit proces duurt te lang. Het inmiddels demissionaire kabinet lijkt zich blind te staren op de webmodule. Net voor de zomer zei staatssecretaris Vijlbrief nog dat hij de webmodule als dé oplossing ziet om zelfstandigen en werknemers van elkaar te onderscheiden. Demissionair kabinet of niet, het is tijd voor actie, de arbeidsmarkt wacht niet. Bovendien heeft de SER al een breed gedragen advies klaarliggen voor het (demissionaire) kabinet waarmee het gros van de problemen opgelost kan worden.

Lees hier de Kamerbrief & meer over de evaluatie webmodule in dit artikel van ZIPconomy.