FNV ZZP

Pensioen opbouwen als zzp’er: wat zijn de mogelijkheden?

Laatste update: 18 oktober 2021

Pensioen opbouwen als zzp’er: wat zijn de mogelijkheden?

Pensioenen zijn altijd een veelbesproken onderwerp, vooral onder zzp’ers. Als zzp’er ben je immers zelf verantwoordelijk voor je eigen pensioen, aangezien je dit niet automatisch opbouwt. Vaak gaat het dan om de tekorten en de zorg of we op onze oude dag wel voldoende geld hebben om comfortabel te leven. In dit blog gaan we daarom dieper in op de mogelijkheden om pensioen op te bouwen als zzp’er.

AOW- pensioen

De meeste mensen in Nederland zijn automatisch verzekerd voor de AOW. Door de AOW opbouw beschik je over een inkomen wanneer je de AOW-leeftijd hebt bereikt. Als zzp'er heb je hier ook recht op. De uitkering kan wel gekort worden wanneer je te weinig AOW hebt opgebouwd, bijvoorbeeld omdat je in het buitenland hebt gewerkt. De leeftijd waarop je de uitkering ontvangt wordt steeds verder omhoog bijgesteld. Hou daar rekening mee.

 

Banksparen

Banksparen is sparen op een geblokkeerde rekening met belasting voordeel. Het doel van deze rekening is sparen voor je pensioen. Voordeel is dat je het bedrag dat je jaarlijks spaart mag aftrekken van je bruto inkomen. Je betaalt dan minder inkomstenbelasting en spaart het volledige bruto bedrag voor je pensioen.

 

Beleggen

Als zelfstandige je pensioeninkomen aanvullen naast je AOW? Dat kan door je geld fiscaal vriendelijk te beleggen in een fonds. Benut je fiscale ruimte en bepaal zelf hoeveel je inlegt. Beleggen kent natuurlijk risico’s dus laat je vooraf goed informeren naar de mogelijkheden.

 

Aflossen van je hypotheek

Voor wie een eigen huis heeft, kan de aflossing van de hypotheek een goede manier zijn om een potje voor de oude dag op te bouwen. Wanneer je - tegen de tijd dat je met pensioen gaat - geen of veel minder woonlasten hebt, heb je ook veel minder geld nodig om goed te kunnen leven.

 

Het nadeel dat hier aan zit, is dat als je – om wat voor reden dan ook – geen inkomen meer verdient, je vermogen hebt. In dat geval moet je dus eerst je huis (dat je als pensioen had gereserveerd) ‘opeten’ voordat je in aanmerking komt voor een uitkering. Kies je dus voor aflossing, spreid dan het risico en stop niet al je spaargeld in de aflossing van je hypotheek.

 

Lijfrente

Een lijfrenteverzekering is een levensverzekering voor een aanvulling op je pensioen. Gedurende de looptijd van de lijfrenteverzekering is het tegoed geblokkeerd. Op de einddatum gebruik je het tegoed voor een periodieke aanvulling op je AOW. De uitkeringen zijn even hoog en eindigen uiterlijk bij je overlijden. De lijfrentepremie is aftrekbaar van de belasting en mag je in box 1 aftrekken van je inkomen.

 

Leer meer tijdens de Online Summer Academy 2021!

De Online Summer Academy van 2021 op 25 en 27 augustus is de plek waar zzp’ers samenkomen. Meld je aan en laat je inspireren door een mix van praktische online workshops waarin veel verschillende onderwerpen aan bod komen. Hierin komt ook de interessante cursus over pensioen aan bod: Hoe zit dat nou; ZZP Pensioen? Kijk voor een compleet overzicht van het cursusaanbod op deze pagina. Uiteraard is er ook uitgebreid tijd om online te netwerken en onderling informatie en ervaringen uit te wisselen.

 

New call-to-action