FNV ZZP

Geld verdienen met je urenregistratie? Zó doe je dat!

Laatste update: 18 oktober 2021

Geld verdienen met je urenregistratie? Zó doe je dat!

Je uren bijhouden is niet het leukste klusje. Toch is het heel verstandig een urenregistratie te voeren. Het biedt je inzicht in je tijdsbesteding en bij voldoende uren kom je in aanmerking voor een aantal belangrijke belastingvoordelen. Hoe zit dit precies?

Waarom is een urenregistratie belangrijk en hoe pak je dit nu aan, zonder dat het al teveel tijd kost? De KvK zette de belangrijkste informatie voor je op een rij.

Wat is een urenregistratie?

Een urenregistratie, ook wel bekend als een urenadministratie, is het bijhouden van het aantal uren dat je in je onderneming steekt. De urenadministratie geeft je inzicht in hoeveel tijd je besteedt aan welke bedrijfsactiviteiten. Je kunt je uren bijhouden met een urenstaat of urenregistratieformulier.

Waarom is een urenregistratie belangrijk?

Een urenregistratie bijhouden is niet verplicht, maar wel heel verstandig. Het geeft je inzicht in je gewerkte uren. De urenverantwoording kun je gebruiken richting klanten of opdrachtgevers. Zo’n urenoverzicht maakt duidelijk wat je wanneer hebt gedaan. Ook helpt het je de kostprijs of uurtarief beter te bepalen.

Naast deze voordelen biedt een urenadministratie of urenregistratieformulier ook fiscale voordelen. Het registreren van (voldoende) uren ‘bewijst’ namelijk dat je echt ondernemer bent en geen hobbyist. Je komt dan voor verschillende fiscale voordelen in aanmerking. Voordelen die je winst ten goede komen en waardoor je minder inkomstenbelasting betaalt. Deze voordelen gelden niet als je rechtsvorm een bv is. Dan heb je namelijk te maken met vennootschapsbelasting.

Om ervoor te zorgen dat alleen ‘echte’ ondernemers profiteren van deze voordelen, heeft de Belastingdienst onder andere het urencriterium bepaald. Dit betekent dat je minimaal 1.225 uur per kalenderjaar aan je onderneming moet besteden.

Lees hier verder op de site van de KvK.