FNV ZZP

Zorgbonus 2021 niet voor zelfstandigen

Laatste update: 19 augustus 2021

Zorgbonus 2021 niet voor zelfstandigen

Zorgpersoneel dat werkzaam is als zelfstandige dreigt buiten de boot te vallen bij de uitkering van de zorgbonus 2021. Onterecht en oneerlijk, vindt FNV Zelfstandigen.

Daarom schreven wij Minister Van Ark een brief met het dringende verzoek om de regeling aan te passen.

Zorgpersoneel heeft de afgelopen tijd overuren gedraaid, raakte fysiek uitgeput en had minder tijd voor familie en vrienden. Een bijzondere prestatie waar men op 17 maart 2020 massaal voor applaudisseerde. Er moest meer komen dan enkel mooie woorden. Daarom werd de zorgbonus geïntroduceerd. Een financiële waardering voor zorgpersoneel om te laten zien dat hun inzet wordt gezien en gewaardeerd.  Zo geschiedde.

 

Niet fair

Minister Van Ark heeft een regeling geïntroduceerd waarbij zelfstandigen enkel in aanmerking kunnen komen voor de zorgbonus 2021 als zij werken via een derde (tussen)partij. In dat geval kan de tussenpartij de zorgbonus voor de zelfstandige aanvragen. Dat betekent automatisch dat alle zelfstandigen die niet werken via een derde (tussen)partij geen zorgbonus kunnen aanvragen en ontvangen. Dat is niet fair. Zorgpersoneel, werkzaam als zelfstandige, heeft net zo goed een waanzinnige prestatie geleverd. Dat mag gezien en beloond worden. Bovendien hebben de bewindspersonen eerder zelf nog aangegeven dat het zorgpersoneel extra beloond moet worden. Hierbij werd geen onderscheid gemaakt in de arbeidsrechtelijke status.

Regeling aanpassen

FNV Zelfstandigen heeft daarom minister Van Ark een brief gestuurd waarin wij met klem verzoeken de regeling aan te passen, zodat zelfstandigen de zorgbonus ook zelf kunnen aanvragen. FNV Zelfstandigen een kopie van de brief aan de Tweede Kamer gestuurd. Wij vertrouwen erop dat minister Van Ark spoedig zal reageren op onze brief. Via de website en onze social media houden wij je op de hoogte van het vervolg.