FNV ZZP

Nieuwe btw-regels voor e-commerce in de EU

Laatste update: 19 augustus 2021

Nieuwe btw-regels voor e-commerce in de EU

Als je met je webshop Europa wilt veroveren, krijg je met andere btw-regels te maken dan wanneer je alleen aan klanten in Nederland levert. Vanaf 1 juli 2021 gelden nieuwe btw-regels voor e-commerce. Er komt een lager drempelbedrag voor afstandsverkopen en een vernieuwde vereenvoudigde btw-aangifte via een éénloketsysteem zodat je niet in elk EU-land afzonderlijk btw moet afdragen.

Lees hier het interessante artikel van de KvK, waarin de belangrijkste btw-regels staan uitgelegd voor Nederlandse bedrijven in de e-commerce, zoals webshops en platformen die leveren aan buitenlandse consumenten in de EU.

Hieronder valt ook dropshipping. In de EU gelden voor de btw een aantal regels. Bijvoorbeeld drempelbedragen voor de heffing van btw als je aan consumenten verkoopt in andere lidstaten en btw-registratie in het buitenland.

 

Btw 2021: nieuwe regels per 1 juli

Vanaf 1 juli 2021 geldt de nieuwe EU-btw-richtlijn voor e-commerce. De nieuwe regels gelden wanneer je met je Nederlandse webshop een jaaromzet van 10.000 euro of meer behaalt met verkopen aan consumenten in EU-landen buiten Nederland. Wanneer je omzet in andere EU-landen onder de 10.000 euro per jaar blijft, dan mag je Nederlandse btw in rekening blijven brengen.

 

Wijzigingen

Uitvoering van het nieuwe wetsvoorstel heeft direct gevolgen voor je bedrijfsvoering door deze 3 wijzigingen:

Lees verder op de site van de KvK.