FNV ZZP

Geen pensioenopbouw: Wat zijn de risico’s voor jou als zzp'er?

Laatste update: 19 augustus 2021

Geen pensioenopbouw: Wat zijn de risico’s voor jou als zzp'er?

Uit onderzoek van Markteffect blijkt dat 40% van de zzp’ers niet actief bezig is met het opbouwen van pensioen. Dat is dus bijna de helft. De gedachte ‘het komt nog wel’ speelt daar een grote rol in. Erg zonde is het wel, want hoe eerder je begint met opbouwen, hoe minder je hoeft te investeren. Persoonlijk begrijp ik wel waarom de meeste het nog niet aandurven, ik ben tenslotte ook ondernemer. Hoeveel pensioen je nodig hebt is zo uitgerekend, maar ondernemers hebben ook andere zorgen en willen het liefst een totaalplaatje. Dit totaalplaatje is veelomvattend en uniek.

 

Overzicht en rust door één plan

Ondernemers hebben naast het pensioenvraagstuk ook andere zorgen en prioriteiten. Wat overzicht en rust geeft is alle lange termijn zaken in één plan te zetten. Overzicht waardoor ze weer keuzes kunnen maken voor investeringen in hun bedrijf samen met de gangbare dingen in hun leven van alle dag. Ze hoeven zich dan geen zorgen meer te maken over hun dromen en pensioen, en kunnen heerlijk ondernemen en leven. Dat is namelijk iets wat ze het allerliefste doen. 

Waarom zzp’ers nog geen actie hebben ondernomen

Hier een aantal redenen die vaak genoemd worden:

 • Het komt nog wel, het is nog zo ver weg;
 • Waar moet ik beginnen, ik vind het gewoon te ingewikkeld;
 • Ik heb nu geen tijd om dit nu uit te zoeken;
 • Ik weet niet hoeveel en welk product ik het beste kan kiezen;
 • Ik wil het begrijpen voordat ik keuzes maak; en
 • Ik wil ook ruimte hebben voor andere dingen, ik leef ook nu.

 

Ondernemers zijn gewend zelf beslissingen te nemen en willen gefundeerd keuzes maken over hun pensioen.

Er zijn namelijk meerdere opties om je pensioen te regelen, waaronder fiscaal gunstige manieren.

 

Het gevaar van uitstelgedrag zonder plan

Het gevaar van uitstelgedrag is dat je het vermogen wat je later nodig hebt mogelijk niet gaat halen. Ook mis je rendement, want hoe eerder je begint, hoe minder je hoeft te investeren. En dit hoeven géén grote bedragen te zijn, dat kan prima in behapbare periodieke bedragen.

 

Door zomaar te gaan beleggen, is je toekomst afhankelijk van gokken. Wat ik daarmee wil zeggen is het volgende: dat of je een goede gok genomen hebt welk bedrag te investeren, en hoeveel je nodig hebt voor je uiteindelijke pensioen, of je hebt veel risicovoller belegd dan je beseft. Dat wil je niet voor je pensioen en je andere lange termijn doelen. Het grote gevaar is dat je het niet gaat halen.

Het voordeel van ondernemer zijn

Jij bent de baas!

 

Ondernemers kunnen zelf kiezen met welke bronnen zij hun pensioen gaan opbouwen o.a.:

 • ZZP pensioen/FOR;
 • Zelf beleggen;
 • Beleggingspand;
 • Sparen;
 • Doorwerken; en
 • Aflossen hypotheek.

Zij kunnen zelf kiezen welk bedrag zij willen opbouwen. Ook kan een ondernemer zelf bepalen waarin wordt geïnvesteerd en bij welke organisatie. Hoe fantastisch is dat! Elke ondernemer verdient een ijzersterk masterplan wat matcht op zijn/haar leven en toekomst.

Met alles wat we doen als ondernemer hebben we soms hulp nodig om kennis en vaardigheden bij te spijkeren.

Zorg dat jij niet in het AOW-gat valt en verrijk jezelf met kennis. In de online ZZP Academy van FNV Zelfstandigen kun je mij vinden. Op 23 juni organiseer ik daar de workshop: “Hoe zit dat nou: zzp-pensioen?”.

Ben je lid van FNV Zelfstandigen? Dan kun je kosteloos deelnemen. Klik hier om je in te schrijven.

Nog geen lid? Word dat dan 4 maanden voor 25 euro!

 

Natie Angela
Trainer en vermogensbegeleider