FNV ZZP

Met succes als zzp'er online klanten werven en behouden in crisistijd

Laatste update: 19 augustus 2021

Met succes als zzp'er online klanten werven en behouden in crisistijd

Met de vele sluitingen van bedrijven dankzij corona is het voor veel zzp’ers nu van essentieel belang om druk bezig te zijn met het werven van nieuwe klanten en behouden van bestaande klanten. Zolang je namelijk geen klanten en dus ook geen opdrachten hebt, heb je geen inkomsten en zal het lastig worden om te blijven bestaan.

Maar hoe vind je die klanten, specifiek in de huidige crisistijd? En misschien nog wel belangrijker; hoe vinden klanten jou? In dit blog nemen we je mee in hoe jij als zzp’er met succes online klanten werft en behoudt in crisistijd.

 

Verschuiving naar online groter dan ooit

Of het nu een product of dienst is, nu iedereen meer thuis is en vaak op internet of sociale media te vinden is, begint bijna iedereen zijn of haar zoektocht online. Voor jou als zzp’er is het dus belangrijk om goed vindbaar te zijn online. Maar deze vindbaarheid verkrijg je niet zomaar. Online marketing tijdens corona vergt nieuwe inzichten in het zoekgedrag en de levensstijl van je doelgroep. Deze pandemie zorgt er namelijk voor veel mensen voor dat het dagelijks leven er heel anders uitziet dan voorheen. Ga daarom na wat je doelgroep nu relevant en belangrijk vindt, wat zij willen zien en hoe je het beste met ze kunt communiceren.

 

Stap 1: Een website opzetten

Het hebben van een website is onmisbaar als je vindbaar wil zijn voor jouw klanten. Wist je dat er elke seconde zo’n 40.000 zoekopdrachten uit worden gevoerd op Google? Dat zijn 3,5 miljard zoekopdrachten per dag! Des te meer reden om een website te hebben als zzp’er. Gelukkig zijn er hele gebruiksvriendelijke open source webbouw diensten zoals WordPress, waardoor jij vrij gemakkelijk een website opzet. De software is namelijk gratis en er zijn veel templates waar je uit kunt kiezen. Verder kun je de website helemaal stylen naar jouw huisstijl.

 

Stap 2: Vergeet SEO niet

Alleen het hebben van een website is niet genoeg. De volgende stap is dat je ervoor gaat zorgen dat jouw website ook daadwerkelijk vindbaar is online. Daarvoor kun je gebruikmaken van Search Engine Optimization (SEO), oftewel zoekmachineoptimalisatie. Je optimaliseert je website met als doel om hoger te komen in zoekmachines zoals Google. Op die manier genereer je meer verkeer naar je website. Je kunt aan verschillende factoren werken om je website te optimaliseren voor zoekmachines. Het gaat er om dat je jouw website zo relevant en optimaal mogelijk maakt voor de bezoeker. Er is online veel te vinden over SEO. Lees je daarom goed in en ga vervolgens testen wat het beste voor jouw doelgroep werkt!

 

Stap 3: Bereik je doelgroep via sociale media

Een niet te missen onderdeel in je online aanwezigheid is social media. Wist je dat Nederlanders gemiddeld 97 minuten aan social media besteden per dag? Met stipt op nummer één WhatsApp, gevolgd door Facebook, YouTube, Instagram en LinkedIn. Verder blijkt uit ons eigen onderzoek dat zzp’ers vooral via via klanten werven. Social media is daarmee een geweldige bron om nieuwe klanten aan te trekken. Zorg dat je zakelijke accounts hebt op de platformen waar jouw doelgroep zich bevindt. Op deze bedrijfspagina’s kun je alle informatie over jouw expertise, producten en bedrijf kwijt. Het is een plek waar mensen komen om nieuwtjes te lezen, dus denk eraan dat je regelmatig updates plaatst en de reclame buiten beeld houdt.

 

Nog meer tips voor jouw online succes als zzp’er

Dit zijn in het kort drie stappen die jij kunt zetten als zzp’er om met succes online klanten te werven en te behouden. Natuurlijk zijn er nog meer manieren; denk bijvoorbeeld aan offline klanten werven op bijeenkomsten (die nu natuurlijk ook veelal online zijn…), maar ook via via is een bekende weg voor veel zzp’ers.

Ben je benieuwd naar meer tips om met succes klanten te werven en te behouden? Download dan onze bundel met de 5 best gelezen coronabrochures van FNV Zelfstandigen; in deze bundel vind je nog veel meer tips om in deze uitdagende tijd klanten te werven. Wees er wel snel bij, want deze bundel met handige downloads is maar beperkt beschikbaar!


Ben je lid van FNV Zelfstandigen? Download de bundel dan in het Kenniscentrum, via deze link.

New call-to-action

Mariëtte Raap

Freelance tekstschrijver voor De Schrijffabriek

Laat een reactie achter
Verzend mijn bericht