FNV ZZP

Is elders in de EU het aandeel zzp’ers zo hoog als in Nederland?

Laatste update: 19 augustus 2021

Is elders in de EU het aandeel zzp’ers zo hoog als in Nederland?

Gemiddeld is 1 op de 10 werkenden tussen de 15 en 75 jaar in de EU werkzaam als zzp’er. Het aandeel zzp’ers is het hoogst in Griekenland, 21 procent van de werkenden tussen de 15 en 75 jaar.

Ook in Roemenië ligt dit aandeel hoog, namelijk 16 procent van de werkende Roemenen. In beide landen heeft dit te maken met het grote aandeel van de agrarische sector in deze landen. Nederland staat in de EU op een zevende plek met 12 procent zzp’ers in 2019. Het laagst is het aandeel in Denemarken en Luxemburg, met 5 procent.

Nederland grootste groeier

In bijna de helft van de EU-lidstaten is de afgelopen tien jaar het aandeel zzp’ers in de werkzame beroepsbevolking toegenomen. Nederland behoort met een toename van 2,0 procentpunt tot de grootste groeiers binnen Europa. De relatieve groei is in Nederland heel wat groter dan bijvoorbeeld in België en Duitsland. In dat laatstgenoemde land is zelfs sprake van een krimp van het aandeel zzp’ers.

Lees meer.